Definirea claselor de produse

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Nomenclatoare >

Definirea claselor de produse

Clasele de produse ofera noi posibilitati de clasificare a articolelor alaturi de impartirea pe departamente, permitand inca maxim 10 noi criterii de clasificare ale produselor. Clasele de produse pot fi gestionate doar de catre un Supervisor. Gestionarea se face din fereastra urmatoare, accesata din meniul Program- > Nomenclator- > Clase Produse:

 

clase_produse_012019

 

Pentru adaugarea unei noi clase se executa una din operatiile:

- se selecteaza ultima clasa existenta in lista si se apasa sageata jos si se completeaza cele doua campuri cu restrictia de a nu se introduce un cod deja alocat.

- se apasa butonul shop_206 si se completeaza cele doua campuri cu restrictia de a nu se introduce un cod deja alocat.

 

Pentru modificarea unei clase existente  se selecteaza clasa respectiva si se completeaza cele doua campuri cu restrictia de a nu se introduce un cod deja alocat. Programul permite si anularea unei modificari facute recent. Astfel daca v-ati razgandit in privinta modificarii apasati butonul shop_207.

 

Pentru stergerea unei clase existente se executa una din operatiile:

- selectati clasa respectiva si apasati combinatia de taste Ctrl + DEL.

- selectati clasa respectiva si apasati butonul shop_208.

Navigarea printre Clasele de produse deja adaugate se poate face fie prin utilizarea sagetilor fie prin apasarea butoanelor shop_209.

 

Dupa definirea unei noi clase de produse, aplicatia creaza in mod implicit o categorie avand codul "0", cu descrierea "-", continand toate articolele din nomenclator. Daca se doreste definirea de noi categorii de produse din cadrul noii clase de produse definite, se selecteaza aceasta noua clasa din tabel (conform imaginii de mai sus) si se apasa pe butonul de Categorii Clasa, deschizandu-se o noua fereastra in care se pot inscrie noile categorii, ca in imaginea de mai jos:

 

categorii_clasa_012019

 

Pentru adaugarea unei noi categorii a clasei selectate (se pot introduce un numar nelimitat de categorii la o clasa) se executa una din operatiile:

- se selecteaza ultima categorie existenta in lista si se apasa sageata jos si se completeaza cele doua campuri, cu restrictia de a nu se introduce un cod deja alocat.

- se apasa butonul shop_206 si se completeaza cele doua campuri cu restrictia de a nu se introduce un cod deja alocat.

 

Pentru modificarea unei categorii existente se selectateaza categoria respectiva si se completeaza cele doua campuri, cu restrictia de a nu se introduce un cod deja alocat. Programul permite si anularea unei modificari facute recent. Astfel daca v-ati razgandit in privinta modificarii apasati butonul shop_207.

 

 

Pentru stergerea unei categorii existente se executa una din operatiile:

- se selecteaza categoria respectiva si se apasa combinatia de taste Ctrl + DEL.

- selectati clasa respectiva si apasati butonul shop_208.

 

Stergerea unei categorii nu este posibila decat dupa  ce in prealabil articolele asociate respectivei categorii au fost mutate in alta categorie.

Navigarea printre Categoriile de Clasa deja adaugate se poate face fie prin utilizarea sagetilor fie prin apasarea butoanelor shop_209.

 

Pentru salvarea modificarilor efectuate asupra detaliilor de clasa se apasa pe butonul de OK iar pentru a renunta la schimbari se apasa butonul Abandon.

 

Observatie: toate clasele de produse definite au implicit categoria Nespecificat ("-"), pozitionata pe valoarea 0. Acesta nu poate fi sters sau modificat, scopul lui fiind acela de a fi asociat acelor articole care nu fac parte din nici o categorie a clasei selectate. Astfel nu este obligatoriu ca unui articol sa-i fie asociata o categorie de clasa, el fiind regasit in categoria Nespecificat al clasei respective.

 

Exemplu de utilizare a claselor de produse:

Consideram ca avem clasa de produse 'Marime' cu Detaliile '35-37', '38-40', '41-43', '44-46' si considerand ca luam in calcul articole de tip incaltaminte.

Prin noua clasificare dupa 'Marime' articolele pot fi cu mult mai usor separate logic unele fata de altele permitand o cautare si identificare rapida a articolelor in Catalog sau o urmarire mai simpla a evolutiei operatiunilor efectuate pe articolele din categoria 'Incaltaminte Marimea 38-40', spre exemplu.

Astfel se poate crea o imagine a preferintelor publicului pentru articolele 'Incaltaminte Marimea 38-40' indicand daca acestea au o cautare mai mare sau mai mica in comparatie cu articolele 'Incaltaminte Marimea 44-46' usurand astfel luarea deciziilor de ordin managerial.