Deschiderea unei comenzi de livrare

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Comenzi Livrare >

Deschiderea unei comenzi de livrare

Comanda de livrare reprezinta o functionalitate importanta a programului SmartCash Shop, prin intermediul careia se permite acumularea de produse pe liste de vanzare fara obligativitatea ca articolele sa existe efectiv pe stoc. Aceste comenzi se pot tipari pe imprimante normale sau pe imprimante simple de bonuri si primesc un cod de bare pentru identificarea comenzii. Folosind acest cod, lista de articole (comanda) poate fi incasata printr-o singura scanare la nivelul terminalului POS sau chiar la facturare in cazul vanzarii cu ridicata. Acest tip de comenzi sunt nenominale, deorece sunt procesate in cursul aceleiasi zile de vanzare.

O alta utilitate a comenzilor de livrare, este aceea de a stoca lista unor produse comandate de un client,  ce urmeaza a fi achizitionate ulterior in vederea satisfacerii comenzii clientului respectiv. La aprovizionare articolele din lista se pot transforma rapid intr-o factura, se pot incasa rapid pe un bon fiscal si aveti  posibilitatea de Avizare a Ordinelor de Livrare (pe langa Facturare). Astfel o Comanda de Livrare aferenta unui Ordin de Livrare poate fi avizata direct catre magazinul din care urmeaza sa fie livrata. Avizarea duce la marcarea automata a starii comenzii, astfel incat magazinul destinatie sa fie instiintat. Acest tip de comenzi este unul nominal (avand atasat numele clietului).

 

Deschiderea unei comenzi interne se face din meniul Operatii, alegand optiunea Comenzi Livrare sau folosind butonul corespunzator din toolbar urmat apoi de apasarea butonului Adauga Comanda Noua:

 

Comenzi_livrare

 

 

 

 

Pentru a adauga un client in lista de clienti se adauga in campul Filtru Clienti cateva litere aflate in componenta numelui clientului respectiv. In cazul dezactivarii listelor dinamice din optiunile programului sunt solicitate minim 3 caractere pentru aplicarea unui filtru. Lista de selectie se va popula cu clientii corespunzatori filtrului selectat. Totodata se poate indica si indicativul comenzii externe.

 

Comanda_livrare_client

 

 

 

Comanda de livrare poate fi si nenominala, atunci cand este utilizata in scopul achizitionarii produselor din magazin finalizata cu achitarea imediata a lor prin POS sau prin vanzare cu ridicata. In acest caz din lista Client, se va selecta <Fara Client>.

 

Dupa deschidere, o comanda primeste automat un numar unic, stocandu-se de asemenea data si ora deschiderii. O comanda poate avea patru stari. Acestea sunt: Deschis, Emis, In Vanzare si Inchis. Semnificatia lor este urmatoarea:

- Deschis - Comanda este in curs de editare;

- Emis - Comanda a fost transmisa spre incasare. La POS sau la facturare nu pot fi incasate decat comenzi aflate in starea de Emis; Dupa emiterea comenzii interne, aceasta se poate printa ca si un aviz prin bifarea optiunii "Imprimare sub forma de Aviz".

- In Vanzare - Comanda a fost preluata pe un bon fiscal sau pe o factura, care nu au fost inca emise. La anularea bonului sau la stergerea facturii, comanda este trecuta automat inapoi in starea Emis;

- Inchis - Comanda a fost incasata si deci bonul a fos emis sau factura generata.

Comenzile pot fi filtrate rapid dupa client,starea comenzii sau intervalul comenzii si pot fi regasite usor dupa scanarea codului de comanda sau dupa introducerea numarului comenzii si apasarea butonului Cauta.

Formatul codului de bare pentru identificarea unei comenzi este stabilit in sectiunea Echipamente periferice/Imprimanta Departamentala din meniul Optiuni Program.

 

Nota:

In cazul utilizarii de terminale mobile, folosind SmartCash Mobility, comenzile pot fi generate si pe teren, de catre operatorii mobili, prin scanarea directa a articolelor ce comandate. Comenzile generate in acest mod sunt vizibile in acest modul ca si orice alta comanda generala din program.

 

Nota:

Comenzile interne  permit  filtrarea, sortarea si gruparea elementelor, pentru a avea o imagine mai buna asupra intrarilor cautate. Pentru mai multe detalii despre realizarea acestor operatii va trebui sa accesati subcapitolele Filtrare, Sortare si Grupare.