Operarea articolelor pe bonul de consum intern

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Consumul intern >

Operarea articolelor pe bonul de consum intern

Asupra unui bon de consum intern deschis se pot efectua urmatoarele operatii:

Stergere bon: se sterge definitiv bonul deschis;

Inchidere bon: se inchide respectivul bon de consum si stocul este reactualizat;

Modifica bon : se modifica bonul in curs de operare;

 

Asupra articolelor dintr-un bon se pot efectua operatiile:

Adaugare articol: se adauga un articol in bonul in curs;

Modificare articol: se corecteaza datele unui articol anterior introdus in bonul curent;

Stergere articol: se sterge un articol de pe bonul curent;

 

Consum_intern_adaugare_articole

 

 

Ca toate celelalte module editoare de documente si Bonul de consum intern utilizeaza, pentru cresterea functionalitatii, un meniu de context. Acesta este urmatorul:

 

smartcash_shop_bon004

Nota:

O functie extrem de utila pusa la dispozitie de programul SmartCash si in acest modul, este aceea de Memorare Articol. Disponibila si prin combinatia de taste Ctrl+Z, aceasta functie este prezenta in prima pozitie a tuturor meniurilor de context din cadrul programului. Folosind acasta functie, un articol selectat din orice lista de articole este memorat intr-o memorie de lucru tampon. Folosind functia complementara, denumita Articol Memorat (Ctrl+A), disponibila in meniul de context al formelor ce admit introducerea de articole, este automatizata selectia de articole si este marita astfel iteroperabilitatea modulelor din program.

De asemenea din acest meniu contextual se pot selecta articole pentru a fi transmise pe lista de etichetare. Numarul de etichete adaugate pe aceasta lista va fi egal cu cantitatea selectata pe transfer.

 

Pentru adaugarea de articole pe bonul deschis se va apasa butonul Adauga articol sau tasta F5, moment in care pe ecran va apare fereastra:

 

consum_intern_042019

 

Exista mai multe moduri de selectare a unui articol:

1. Selectarea directa din lista de articole dupa numele acestuia;

2. Prin selectarea din catalogul de produse dupa apasarea butonului shop_toolbarhome. In acest caz fereastra va fi minimizata sub forma urmatoare:

 

Operatia se mai numeste in alte programe Roll-Up. In orice moment, fereastra se poate restaura cu un dublu-click pe antet, operatie care se mai numeste Roll-Down. Efectul de roll-up este necesar pentru a permite vizualizarea optima a catalogului de produse in vederea identificarii usoare a articolului fara parasirea definitiva a contextului de lucru. Dupa regasirea in catalog este suficienta efectuarea unui dublu click pe articolul selectat in catalog, pentru ca selectia sa fie transmisa automat ferestrei Adaugare articol Retur la Furnizor. La primirea articolului aceasta fereastra se va desfasura automat, prezentand articolul selectat. In locul operatiei de dublu click se poate folosi si combinatia Ctrl+S in catalogul de produse.

3. Prin introducerea din memoria tampon, folosind functiea Articol Memorat, sau combinatia Ctrl+A, disponibila prin meniul de context al formei:

 

shop_popupmemorat

In cazul in care in memoria tampon exista un articol memorat cu functia Ctrl+Z, (Memorare Articol), acesta va fi automat introdus in campurile aferente;

4. Cu ajutorul scanner-ului pentru coduri de bare.

consum_intern_052019

Metoda de receptie cu scanner-ul se numeste:

Identificare articol: se scaneaza eticheta articolului si daca acesta este regasit in catalog, datele sale sunt completate automat. Se asteapta apoi introducerea manuala a cantitatii;

 

Modificarea datelor unui articol introdus pe bon se face apasand butonul Modifica articol sau tasta F6, actiune in urma careia se va deschide o fereastra identica cu cea de la Adaugare articol pe bon. Operarea este identica cu aceasta din urma.

Daca se doreste renuntarea la un articol introdus pe bon se va selecta articolul respectiv si se va apasa butonul Sterge articol sau tasta F7.

Bifand optiunea Arata articole asociate, sunt afisate si articolele asociate (taxa verde, ambalaj) la articolele principale din consum .

 

In momentul in care s-au introdus toate datele necesare pentru adugarea pe bon a unui articol se va apasa butonul OK. Specificarea unei cantitati pentru adaugarea pe bon se face in limita stocului existent, fiind imposibila solicitarea unei cantitati mai mari. In cazul in care se doreste renuntarea la operatia adaugare/modificare articol se va apasa butonul Abandon.

 

Nota:

Actualizarea stocului la adaugarea articolelor pe bon se face, din punct de vedere cantitativ, imediat dupa apasarea butonului OK. In cazul in care este folosita metoda de operare cu stoc negativ, este permisa selectarea unei cantitati care depaseste stocul curent. La vanzarea in limita stocului, este interzisa selectarea unei cantitati superioare stocului curent.

Nota:

Bonul de consum permite filtrarea, sortarea si gruparea elementelor, pentru a avea o imagine mai buna asupra intrarilor cautate. Pentru mai multe detalii despre realizarea acestor operatii va trebui sa accesati subcapitolele Filtrare, Sortare si Grupare.