Efectuarea unei vanzari cu ridicata

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Vanzarea cu ridicata >

Efectuarea unei vanzari cu ridicata

Asupra unei vanzari deschise se pot efectua urmatoarele operatii:

Modificare Vanzare: modificarea datelor introduse la deschiderea facturii;

Stergere Vanzare: se sterge definitiv operatia de vanzare deschisa;

Inchidere Vanzare: se inchide respectiva factura si stocul este reactualizat.

Import Receptie: se importa un NIR  anterior.

Import Comanda livrare :se importa o comanda interna emisa pe clientul respectiv.

Export vanzare: export intr-un format Excel.

Emitere Facturi: emiterea si listarea tuturor facturilor necesare.

 

Asupra articolelor dintr-o factura se pot efectua operatiile:

Adaugare articol: se adauga un articol pe factura in curs;

Modificare articol: se corecteaza datele unui articol anterior introdus in factura curenta;

Stergere articol: se sterge un articol din factura curenta.

 

Nota:

Tastele utilizate pentru operatiile de mai sus F2-F7, sunt aceleasi in toate modulele de program.

 

Totodata, in partea dreapta a acestor butoane exista un buton de cautare in cadrul articolelor existente pe vanzare, denumirea articolului cautat fiind introdus in prealabil in cadrul campului de culoare alba de deasupra. Bifand optiunea Localizare articol cu scannerul va face posibila pozitionarea automat pe articolul scanat in cadrul vanzarii. Bifarea celei de-a doua optiuni, Editarea articol dupa localizare, are drept finalitate deschiderea articolului pentru editare in momentul in care este scanat respectivul produs.Bifand  optiuea Afiseaza si articolele asociate, sunt afisate si articolele asociate la articolele principale (Taxa verde,ambalaj).

 

Vanzare_cu_ridicata_efectuare

 

 

 

Apasarea butonului Export Vanzare ofera posibilitatea de a exporta intr-un format de tip Excel sau in alt format Office lista curenta de articole, inainte de emiterea documentelor de vanzare.

 

Butonul Import Receptie permite importul pe vanzarea curent deschisa a tuturor articolelor aflate pe o receptie de marfa efectuata deja, prin selectarea NIR-ului corespunzator. Importul se poate face numai daca marfa receptionata mai exista inca pe stoc. Aceasta metoda este o cale rapida de a vinde catre un tert o marfa tocmai primita, in bloc.

 

Butonul Import Comanda, permite importul pe vanzarea curenta a unei liste de comanda deschisa de pe unul din raioanele din magazin. Metoda este similar implementata ca si la vanzarea prin POS cu diferenta ca se aplica vanzarilor de marfa catre firme care platesc la termen si nu la livrare.

Se poate vizualiza in orice moment totalul valoric sau cantitativ al facturii introduse in campul din dreapta-jos, in functie de bifarea tipului de total dorit.

 

Nota:

Atunci cand se folosesc optiunile de Import Receptie sau Import Comanda Interna din cadrul meniului Import& Export, pentru vanzarea in curs se va tine cont de discounturi acordate, de genul Happy Hour, discount pe client sau discount pe articol.

 

Butonul Adrese facturare si livrare: Detaliile de Facturare si Livrare pot fi  modificate in SmartCash atat dintr-o comanda de livrare cat si dintr-o factura sau aviz care corespund unei comenzi de livrare. Interfata afisata este urmatoarea:

 

Adresa_facturare_si_livrare

Daca adresa de livrare nu este diferita fata de adresa de facturare, atunci nu se bifeaza optiunea Adresa Livrare.

Daca vanzarea nu este cuplata cu o comanda de livrare la apasarea butonului Adrese facturare si livrare va este afisat urmatorul mesaj:

 

vanzare_cu_ridicata_document_care_nu_este_cuplat_cu_o_comanda_de_livrare

 

 

Ca toate celelalte module editoare de documente si Vanzarea cu ridicata utilizeaza, pentru cresterea functionalitatii, un meniu de context. Acesta este urmatorul:

 

Vanzare_cu_ridicata_optiuni

 

 

Nota:

O functie extrem de utila pusa la dispozitie de programul SmartCash si in acest modul este aceea de Memorare Articol. Disponibila si prin combinatia de taste Ctrl+Z, aceasta functie este prezenta in prima pozitie a tuturor meniurilor de context din cadrul programului. Folosind aceasta functie un articol selectat din orice lista de articole este memorat intr-o memorie de lucru tampon. Folosind functia complementara, denumita Articol Memorat (Ctrl+A), disponibila in meniul de context al formelor ce admit introducerea de articole, este automatizata selectia de articole, fiind similara unei operatii gen Copy&Paste, si este marita astfel intersanjabilitatea modulelor din program.

De asemenea din acest meniu contextual se pot selecta articole pentru a fi transmise pe lista de etichetare. Numarul de etichete adaugate pe aceasta lista va fi egal cu cantitatea selectata pe transfer.

 

Pentru adaugarea de articole pe factura se apasa butonul Adauga articol sau tasta F5. Pe ecran va apare fereastra de mai jos:

 

vanzare_ridicata_052019

 

Exista mai multe moduri de selectare a unui articol:

1. Selectarea directa din lista de articole dupa numele acestuia;

2. Prin autocompletare pe masura ce se scrie denumirea in campul Articol;

3. Prin introducerea directa a codului de produs. Se alege tipul de cod din campul Codificare si se introduce codul articolului. Daca codul introdus este regasit in catalog, produsul corespunzator va fi selectat si campurile de date se vor completa automat;

4. Prin selectarea din catalogul de produse dupa apasarea butonului shop_toolbarhome.

 

Operatia se mai numeste in alte programe Roll-Up. In orice moment, fereastra se poate restaura cu un dublu-click pe antet, operatie care se mai numeste Roll-Down. Efectul de roll-up este necesar pentru a permite vizualizarea optima a catalogului de produse in vederea identificarii usoare a articolului fara parasirea definitiva a contextului de lucru. Dupa regasirea in catalog este suficienta efectuarea unui dublu click pe articolul selectat in catalog, pentru ca selectia sa fie transmisa automat ferestrei Adaugare articol Retur la Furnizor. La primirea articolului aceasta fereastra se va desfasura automat, prezentand articolul selectat. In locul operatiei de dublu click se poate folosi si combinatia Ctrl+S in catalogul de produse.

5. Prin introducerea din memorie, folosind functiea Articol Memorat, sau combinatia Ctrl+A, disponibila prin meniul de context al formei:

 

shop_popupmemorat

In cazul in care in memoria tampon exista un articol memorat cu functia Ctrl+Z, (Memorare Articol), acesta va fi automat introdus in campurile aferente;

6. Cu ajutorul scanner-ului pentru coduri de bare.

 

Exista doua metode de receptie cu scanner-ul:

Identificare articol: se scaneaza eticheta articolului si daca acesta este regasit in catalog, datele sale sunt completate automat. Se asteapta apoi introducerea manuala a cantitatii;

Adaugare Automata: Aceasta functie este similara operarii unui punct de vanzare, unde prin scanare articolul este automat adaugat pe lista intr-o cantitate egala cu unitatea.

 

Dupa selectarea articolului dorit, in campurile de pret este afisat pretul de vanzare cu amanuntul a articolului respectiv (cu si fara TVA),discount-ul dar si stocul curent. Pretul de vanzare cu TVA poate fi modificat, astfel incat se pot vinde articole cu pretul diferit de cel de raft.

Modificarea datelor unui articol introdus pe factura se face apasand butonul Modifica articol sau tasta F6, actiune in urma careia se va deschide o fereastra identica cu cea de la Adaugare articol pe factura. Operarea este identica cu aceasta din urma si este prezentata in imaginea de mai jos:

 

vanzare_ridicata_062019

 

Daca se doreste renuntarea la un articol introdus pe factura se va selecta articolul respectiv si se va apasa butonul Sterge articol sau tasta F7.

 

In momentul in care s-au introdus toate datele necesare la facturarea unui articol se va apasa butonul OK. In cazul in care se doreste renuntarea la adaugare/modificare articol se va apasa butonul Abandon.

 

Nota:

Actualizarea stocului la adaugarea articolelor pe factura se face, din punct de vedere cantitativ, imediat dupa apasarea butonului OK. In cazul in care este folosita metoda de operare cu stoc negativ, este permisa selectarea unei cantitati care depaseste stocul curent. La vanzarea in limita stocului, este interzisa selectarea unei cantitati superioare stocului curent.

 

Nota Importanta:

Actualizarea stocului la adaugarea articolelor pevanzare se face, din punct de vedere cantitativ, imediat dupa apasarea butonului OK. In cazul in care este folosita metoda de operare cu stoc negativ, este permisa selectarea unei cantitati care depaseste stocul curent. La vanzarea in limita stocului, este interzisa selectarea unei cantitati superioare stocului curent.

Indiferent de situatie, insa, la inchiderea vanzarii, programul SmartCash Shop valideaza cantitatile in limita stocului si daca a identificat o valoare care depaseste stocul curent atentioneaza utilizatorul. Acest mesaj este :"Stoc insuficient pentru articolul <nume>, cod <cod>".  Acesta are doua optiuni: sa renunte la inchiderea vanzarii si sa completeze cantitatea insuficienta cu o receptie sau sa inchida vanzarii, dar in acest caz programul va scoate automat de pe factura de vanzare cantitatile ce depasesc stocul curent.

In acest mod programul SmartCash Shop nu permite descarcarea de stoc prin vanzare de marfa pentru articole pentru care nu exista preturi de achizitie (pentru care nu exista intrare).

Nota:

Vanzarea cu ridicata permite filtrarea, sortarea si gruparea elementelor, pentru a avea o imagine mai buna asupra intrarilor cautate. Pentru mai multe detalii despre realizarea acestor operatii va trebui sa accesati subcapitolele Filtrare, Sortare si Grupare.