Inchiderea de zi la operarea cu terminale POS

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Supravegherea vanzarilor prin terminale SmartCash POS >

Inchiderea de zi la operarea cu terminale POS

Pentru a efectua inchiderea de zi, este obligatorie mai intai, efectuarea inchiderii Z din programul de frontoffice SmartCash POS. Acest pas este obligatoriu, determinand salvarea totalurilor in memoria fiscala a imprimantei fiscale. Numai dupa efectuarea unui raport Z tranzactiile pot fi preluate de la POS si descarcate de pe stoc.

Dupa efectuarea raportului Z la fiecare POS se trece la descarcarea tranzactiilor aferente fiecaruia in programul SmartCash.

O inchidere de zi pentru un POS poate corespunde la unul sau mai multe rapoarte Z efectuate la respectivul punct de vanzare. In momentul inchiderii se vor prelua toate tranzactiile pentru care s-a facut un raport Z la imprimanta, toate acestea avand drept corespondent o singura inchidere de zi. Ulterior se vor putea vizualiza tranzactiile efectuate pe baza acestui numar de inchidere. Numarul de inchidere generat din backoffice cu aceasta ocazie este cel care este inregistrat pe raportul de gestiune iar data de operare este data inchiderii si nu data Z-ului generat la POS.

 

Nota:

Daca se doreste reflectarea pe raportul de gestiune a inchiderii de zi cu aceeasi data cu cea de pe raportul Z este de datoria operatoului din backoffice sa efectueze si inchiderea de zi din backoffice in aceeasi zi cu Z-ul. In caz contrar nu sunt efecte asupra valorii raportului de gestiune ci numai asupra decalarii inregistrarii vanzarilor pana in ziua inchiderii.

 

Pentru efectuarea inchiderii de POS se foloseste meniul POS/Inchidere POS si se selecteaza numarul terminalului SmartCash POS de pe care se vor prelua tranzactiile spre descarcare:

 

inchidere_POS_012019

 

Daca au existat inchideri Z efectuate la terminalul SmartCash POS respectiv atunci lor li se va atribui numarul de inchidere urmator. In urma acestei operatii stocul nu va fi afectat, fiind preluate doar tranzactiile respective. Tranzactiile sunt preluate toate intr-un singur lot, ceea ce se traduce in sintagma "totul sau nimic". Acest principiu este valabil in toate punctele sistemului SmartCash RMS si este garantat de serverul SQL utilizat. Asadar nu trebuie sa va temeti ca daca transferul s-a intrerupt din diverse motive au fost pierdute datele. La reluarea operatiei totul se va relua din punctul anterior operatiei care s-a intrerupt.

 

Nota: Incepand cu versiunea 9.1.0.34 a SmartCash Shop va permite inchiderea de pos si descarcarea de stoc in acelasi timp prin bifarea optiunii "Descarca automat stocul dupa Inchidere POS-uri" .  De asemenea, daca exista preturi modificate si neactivate, programul va anunta acest lucru, iar inchiderea de POS si descarcarea stocului se va face numai dupa ce preturile au fost activate.  Descarcarea de stoc se poate face si ulterior prin accesarea POS->Descarcare de stoc  si apasarea butonului OK in fereastra de mai jos.

 

shop_44

 

Dupa apasarea butonului pentru confirmarea descarcarii stocului  si daca ati efectuat toti pasii, programul va rula o fereastra prin care sunteti informati de descarcarea stocului cu succes exact ca in imaginea de mai jos:

 

smartcash_shop_descarcare_stoc02

Cazul in care nu exista vanzari marcate cu Z atunci se v-a afisa urmatorul mesaj:

 

raport_Z_POS_012019