Listarea vanzarilor curente efectuate pe terminale SmartCash POS

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Supravegherea vanzarilor prin terminale SmartCash POS >

Listarea vanzarilor curente efectuate pe terminale SmartCash POS

In sistemul integrat SmartCash RMS, terminalele de vanzare de tipul POS, pot opera fundamental in doua moduri distincte: online si offline.

La operarea online, terminalele POS transfera in timp real tranzactiile pe serverul central de date prin reteaua LAN si are acces la stoc in timp real, in timp ce la operarea offline, tranzactiile sunt stocate local, la nivelul POS-ului, comunicarea cu serverul central facandu-se secvential, la incarcarea POS-ului cu un nou nomenclator, si la descarcarea tranzactiilor la sfarsit de zi.

Fiecare dintre cele doua metode prezinta avantaje si dezavantaje.

 

Avantajul principal al sistemului de operare offline, este independenta punctului de vanzare de retaua LAN, acesta putand functiona independent, fiind relativ protejat la intreruperi. Dezavatajele sunt acelea ca acest sistem nu permite actualizarea rapida a nomenclatoarelor de produse si necesita un timp mai mare pentru preluarea tranzactiilor la sfarsitul de tura.

 

Sistemul online, asigura o viteza mai mare de transfer a datelor combinata cu posibilitati mult mai rapide de configurare fara intreruperea lucrului. Centralizarea tranzactiilor, permite in orice moment listarea de situatii extrem de complexe cu privire la vanzarile curente, cu o securitate sporita a datelor. Un alt amanunt este dat de faptul ca numai in acest mod poate fi asigurata (atunci cand este necesara) tranzactionarea in timp real a stocului, de la nivelul sistemului POS. De aceea pe aceste terminale este posibila aplicarea modificarilor de pret transparent, in timpul vanzarii fara a afecta fluxul de operare.

 

Spre deosebire de sistemele traditionale de tip POS, ale caror functii de listare  a tranzactiilor curente sunt in majoritate concentrate la POS, sistemul SmartCash RMS permite efectuarea acestei operatii de la orice statie conectata in reteaua magazinului, prin intermediul functiei de Listare a Vanzarilor Curente la POS. Programul nu face nici o diferenta intre POS-urile conectate online si cele offline, datorita tehnologiei identice utilizate atat pe terminalul POS cat si in sistemul backoffice. Astfel, la listarea tranzactiilor de la un POS SmartCash offline, prin intermediul retelei LAN, programul identifica sistemul POS, se conecteaza la serverul SQL instalat pe acesta, preia tranzactiile curente pentru citire, si afiseaza informatiile ca si cand POS-ul ar fi online. Bineinteles, acest proces necesita un timp de procesare, de unde si raspunsul mai lent la interogare al acestui tip de terminale. La POS-urile online, lucrurile stau insa mult mai bine, deoarece practic interogarea se face direct pe serverul central, iar rezultatul este listat imediat.

Indiferent de modul de conectare, modul de operare a POS-ului este transparent pentru utilizator, tot ceea ce are acesta de facut fiind selectia numarului de POS pentru care doreste listarea tranzactiilor.

Interfata de selectie a terminalului POS si a tipului de situatie dorit este urmatoarea:

 

Vanzari_curente_pos

 

 

Puteti observa in imaginea de mai sus, ca in tab-ul Centralizator Vanzari Schimb Curent aveti listate toate pos-urile definite in backoffice. Daca pe POS-urile respective s-au facut vanzari, acestea pot fi vizualizate de asemenea in dreptul lor. Spre exemplu pentru POS-ul numarul 1 de tip Online am inregstrat 1 bon cu valoare de 4.5 lei  plata facandu-se cu numerar. Daca doriti tiparirea raportului va trebui fie sa dati dublu click pe POS-ul din lista sau sa selectati POS-ul dupa care sa apasati Tiparire Raport. Programul va deschide urmatoarea fereastra de unde puteti selecta tipul de listare:

 

listare_vanzari_012019

 

Pe langa partea de vizualizare sub forma de raport, programul mai permite si vizualizarea sub forma de grafic a vanzarilor pe o perioada de timp. Apasand tab-ul Incasari orare, veti avea acces la un grafic pe toate bonurile incasate. Puteti alege din lista derulanta shop_156 pentru ce POS doriti sa vizualizati afisarea grafica . Pentru a tipari graficul va trebui doar sa apasati butonul Tiparire Grafic.

 

incasari_orare_012019.

 

Nota:

Fereastra Vanzari Curente permite filtrarea, sortarea si gruparea elementelor, pentru a avea o imagine mai buna asupra intrarilor cautate. Pentru mai multe detalii despre realizarea acestor operatii va trebui sa accesati subcapitolele Filtrare, Sortare si Grupare.