Sablonul pentru importul de date

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Logistica > Extensii SmartCash >

Sablonul pentru importul de date

Odata cu instalarea programului SmartCash Shop, in subdirectorul \Specificatii al directorului de instalare (in mod implicit C:\Program Files\SmartCash) va fi instalat un fisier sablon cu denumirea DataFormat.xls, in format Microsoft Excel, care va usureaza completarea fisierelor de tip Excel si generarea fisierelor Tab Delimited de import SmartCash.

 

Important!

Folositi totdeauna acest fisier sablon, in faza finala a procesului. Nu lucrati niciodata cu datele direct in acest fisier! La sfarsit, dupa ce aveti calculate coloanele corespunzatoare, intr-un fisier excel separat, aduceti prin metoda Copy - Paste Special, coloana cu coloana informatiile necesare in fisierul sablon.

 

Atentie!

Nu folositi Paste, ci Paste Special - Values!! In acest mod evitati preluarea de formatari sau calcule in foaia sablon, fapt ce poate duce la erori, uneori foarte greu de depistat la conversia finala in format text - tab delimited.

Nu alterati ordinea si tipul coloanelor!

 

Formatul de import contine un set de coloane ce vor fi explicate in continuare. Aceste coloane sunt urmatoarele:

 

1. SERIEDOC - Seria documentului de receptie (poate ramane liber daca nu se foloseste serie) - Necesar numai in cazul in care fisierul se utilizeaza si la receptia de marfa.

2. NRDOC - Numarul documentului de receptie - Necesar numai in cazul in care fisierul se utilizeaza si la receptia de marfa.

3. DATADOC - Data documentului de receptie - Necesar numai in cazul in care fisierul se utilizeaza si la receptia de marfa. (Se va acorda atentie la formatul de data din Regional Settings utilizat la export!)

4. DENUMIRE1 - Denumirea principala a articolului in catalogul de produse. Acest camp este imprimat pe bonuri, etichete de raft, etc. - Necesar totdeauna indiferent de operatia importata.

5. DENUMIRE2 - Denumirea secundara a articolului in catalogul de produse.  (poate ramane liber daca nu se foloseste) - Necesar numai la importul catalogului de produse. Va fi preluat in campul Descriere Scurta din catalogul de produse.

6. CODFURN - Codul de furnizor al articolului respectiv. Obligatoriu daca la pagina respectiva cu optiuni a fost selectat ca cheie primara pentru articole. In caz contrar, poate ramane liber. Necesar in cazul mentionat, atat la importul catalogului cat si la receptie. Va fi preluat in campul Detalii din catalogul de produse.

7. CODFURNAUX - Idem CODFURN cu observatia ca valoarea inclusa in acest camp este aditionala si se concateneaza automat la import la sfarsitul valorii din campul DENUMIRE1. Se foloseste numai la importul catalogului de produse.

8. CODVANZARE  - Codul de bare al articolului respectiv. Obligatoriu daca la pagina respectiva cu optiuni a fost selectat ca cheie primara pentru articole. In caz contrar, poate ramane liber. Necesar in cazul mentionat, atat la importul catalogului cat si la receptie. Poate include numai coduri EAN13 sau EAN8. Orice alta lungime de cod va fi ignorata si se va aloca automat un cod intern la importul catalogului. In cazul in care acesta coloana nu este completata, fiecarui articol ii va fi generat automat un cod intern de catre program.

9. C1 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator primei clase de produse din SmartCash Shop. (De ex. Numele scurt al furnizorului pentru articolul respectiv)

10. C2 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a doua clase de produse din SmartCash Shop. (De ex. Style-ul in cazul textilelor)

11. C3 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a treia clase de produse din SmartCash Shop. (De ex. Marimea)

12. C4 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a patra clase de produse din SmartCash Shop. (De ex. Sezonul)

13. C5 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a cincea clase de produse din SmartCash Shop.

14. C6 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a sasea clase de produse din SmartCash Shop.

15. C7 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a saptea clase de produse din SmartCash Shop.

16. C8 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a opta clase de produse din SmartCash Shop.

17. C9 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a noua clase de produse din SmartCash Shop.

18. C10 - Denumirea criteriului de clasificare corespunzator celei de-a zecea clase de produse din SmartCash Shop.

19. CANT - Cantitatea receptionata. Se foloseste numai la receptia de marfa.

20. PRETACH - Pretul de achizitie fara TVA al fiecarui articol. Se foloseste numai la receptia de marfa.

21. PRETRECOM - Pretul de vanzare (cu sau fara TVA) pentru fiecare articol. Este necesar numai la importul catalogului de produse.

22. MONEDA - Valuta folosita la import. Atunci cand este o singura valuta se lasa necompletat, fiind folosita in loc setarea globala din plug-in. In cazul in care este necesara se foloseste atat la import catalog cat si la receptie.

23. UM - Unitatea de masura folosita la import. Atunci cand este o singura unitate de masura se lasa necompletat, fiind folosita in loc setarea globala din plug-in. In cazul in care este necesara se foloseste numai la importul catalogului de produse.

24. EXPLICATII - Valoarea din acest camp este introdusa in campul Explicatii din catalogul de produse, si poate contine ingrediente sau compozitia articolelor respective, im general informatii de tip text cu o lungime mai mare care se doreste a fi listate si pe etichetele de articole.

25. CODFURNEXT - Valoarea din acest camp, daca se regaseste in baza de date la vreun furnizor in campul Cod Furnizor, selecteaza automat furnizorul la import.

26. SCADENTA - Daca se completeaza, va completa automat data scadenta a facturii dupa import pe receptie. Formatul de data va fi acelasi cu cel de la data documentului.

27. UMALT - Reprezinta Unitatea de Masura Alternativa si se completeaza numai pentru articolele care au o unitate de masura alternativa definita in program. Se foloseste OBLIGATORIU impreuna cu coloana CANTALT (cantitate alternativa).

28. CANTALT - Reprezinta Cantitatea Alternativa si se completeaza OBLIGATORIU impreuna cu UMALT.

29. VALREDUNITARA - Reprezinta Valoarea Unitara a reducerii pe linia de produs si daca este completat, campul este folosit in aplicarea de reduceri pe linia de produs de pe receptie similar cu introducerea lor din programul SmartCash. Reprezinta Valoarea Reducerii repartizata pe unitatea de produs receptionat. Pentru reduceri are valoarea pozitiva iar pentru majorari trebuie sa aiba o valoare negativa.

 

Finalizare fisier:

In functie de optiunea aleasa in prima pagina a plug-in-ului de import fisierul poate fi salvat in formatul sau nativ care va fi folosit pentru realizarea importului (excel), sau folosind functia Save As, se va salva in format Text, Tab Delimited.

Pentru fisiere de tip Tab Delimited se va inchide Microsoft Excel, si se va deschide fisierul text rezultat cu un editor simplu de tipul Notepad.exe.

Se va sterge prima linie exportata, care reprezinta denumirea coloanelor din Excel (inutila la import).

Se va baleia fisierul folosind tasta Page Down pana se va ajunge la ultima linie. Aceasta linie trebuie sa fie goala, imediat dupa ultima linie cu text/date. Daca mai sunt linii libere la sfarsit se vor sterge si se va asigura finalizarea fisierului cu linia libera mentionata (CR).