Terminale POS

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Configurarea programului SmartCash Shop > Echipamente fiscale >

Terminale POS

In cazul in care programul lucreaza cu o solutie fiscala de tip POS, sectiunea Terminale POS permite definirea punctelor de lucru POS pe care programul trebuie sa le recunoasca. Actiunile posibile in aceasta fereastra sunt:

Adauga: adauga in lista de identificatori POS, un nou post de vanzare;

Modifica: se pot modifica parametrii de lucru al unui post POS definit anterior in lista;

Inactivare POS : permite trecerea unui terminal de la status activ la inactiv;

 

 

 

Echipamente_fiscale_terminale_pos

 

In urma apasarii unuia din butoanele Adauga/Modifica pe ecran va aparea fereastra:

 

editare_pos_012019

 

Din aceasta fereastra se seteaza parametrii de lucru ai POS-ului respectiv:

Nr.POS: fiecarui POS din magazin (pot fi mai multe sau unul singur) i se ataseaza un numar unic necesar identificarii sale in program;

Folosind butonul Verificare existenta POS programul poate verifica daca tabelele corespunzatoare POS-ului cu numarul selectat exista deja;

Limiteaza vanzarea la stocul existent: Este o setare extrem de importanta la POS-urile online, asigurand verificarea stocului in momentul efectuarii fiecarei tranzactii de vanzare;

Statie Serializare Facturi: Aici se introduce statia de pe care vor fi imprimate facturile;

Serie AMEF:Aici se introduce seria imprimantei fiscale conectata la pos.

POS GUID: acest camp reprezinta numarul unic de identificare globala a statiei( Global Unique Identifier);

 

Nota:

In situatia magazinelor cu aprovizionare regulata si cu o gama specializata de articole vandute, functia este extrem de utila garantand acuratetea la nivel de secunda a stocului. Pentru magazine alimentare sau de tip supermarket, functia trebuie dezactivata, existand posibilitatea ca datorita diversitatii paletei de produse, pentru unele, receptia sa nu fie inca efectuata in backoffice. In aceste situatii este permisa vanzare sub limita de stoc, reconcilierea fiind efectuata la sfarsitul de zi sau in cel mai rau caz la sfarsitul de luna.

 

Atentie! Aceste setari trebuiesc facute identic si in aplicatia de FrontOffice SmartCash POS, pentru fiecare dintre terminalele POS respective!

 

Modurile de operare al POS-ului, admite 2 valori posibile:

SmartCash POS cu Operare Online - cu server SQL central si operare direct cu baza de date centrala: Acest tip de POS este utilizat atunci cand POS-ul foloseste programul SmartCash POS in modul de lucru Online. In acest mod, punctul de vanzare lucreaza direct cu serverul central de date al magazinului prin intermediul retelei LAN si toate operatiile efectuate sunt salvate direct aici. Acest mod de operare permite si modul de operare cu stoc real. Este modul standard de lucru atunci cand SmartCash POS lucreaza cu solutia backoffice SmartCash Shop asigurand un sistem complet de timp real in conditiile unei viteze ridicate de tranzactionare. Dezavantajul consta in posibilitatea de intrerupere a conexiunii LAN cu serverul, caz in care vanzarea este blocata. Totusi, ca si in orice sistem client-server, prin protejarea corecta (UPS, surse redundante) a serverului central fiabilitatea globala este mult sporita multumita salvarii sincrone a tranzactiilor pe serverul SQL.

SmartCash POS cu Operare Online - cu sincronizare in fundal prin SmartCash LiveSync: Aceasta optiune este utilizata atunci cand POS-ul foloseste programul SmartCash POS alaturi de serviciul SmartCash LiveSync. In acest mod POS-ul respectiv lucreaza cu un server SQL si o baza de date locala sistemului POS. El este de aceea independent de programul backoffice. Dezavantajul utilizarii acestui mod de lucru este faptul ca stocul nu este actualizat decat dupa efectuarea raportului Z si a descarcarii tranzactiilor de pe ziua curenta.

In aceasta situatie, pentru incarcarea POS-ului, pentru consultarea de la distanta a vanzarilor curente pe POS-ul respectiv din aplicatia de backoffice, precum si pentru descarcarea tranzactiilor, trebuiesc completate campurile care permit identificarea  POS-ului si a bazei sale locale de date.

Gestionare numerar Pos-uri folosind sertar flotant-Prin  activarea aceastei  optiuni  in aplicatia SmartCash Shop la Meniul Pos/Sertare flotante veti avea acces la gestionarea de numerar Pos-uri. Iar in aplicatia SmartCash Pos se poate accesa optiunea de Predare numerar cu monetar prin care se  listeaza monetarul automat la imprimanta fiscala in trei exemplare.