Dispozitive Periferice

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash POS > Configurarea programului SmartCash POS >

Dispozitive Periferice

Pagina Dispozitive Periferice este disponibila prin selectarea optiunii din meniul lateral sau prin apasarea tastei F3 de la tastatura. Pagina permite selectarea si configurarea  tipurilor de echipamente folosite, cat si parametrii de comunicatie pentru modelul ales:

 

setari_pos_172019

 

 

AMEF

 

Imprimanta fiscala poate prezenta doua regimuri de lucru:

Regim de lucru nefiscal: starea initiala a imprimantei, prezenta pana la fiscalizarea aparatului. Fiscalizarea se poate face doar dupa obtinerea seriei fiscale de la autoritatea fiscala din localitatea dvs. In acest regim de lucru se pot face vanzari nefiscale (de proba), rapoarte de golire, etc. Insa la finalul bonului va fi afisat mesajul: Bon nefiscal si bonurile nu vor avea logotip. Totodata rapoartele Z nu vor fi inscrise in memoria fiscala a imprimantei.    

Regim de lucru fiscal: starea de dupa operatia de fiscalizare. In aceasta stare bonurile vor afisa la sfarsit mesajul Bon Fiscal si seria fiscala cu logotip. Totodata rapoartele Z se vor inscrie in memoria fiscala a imprimantei. Din aceasta stare nu se mai poate reveni in cea de regim nefiscal.

Imprimanta va trebui sa respecte setarile efectuate in programul SmartCash POS si nu invers. De aceea este necesara configurarea si stabilirea tuturor parametrilor de functionare in aplicatia SmartCas POS din aplicatia de Back-Office SmartCash (pentru cotele de TVA) si apoi se va trece la configurarea imprimantei. In cazul nesimilitudinii dintre parametri, utilizatorul nu va putea opera cu SmartCash POS in regim de vanzare si va fi anuntat de acest lucru indicandu-se si eroarea intalnita.

Acesti parametri sunt: multiplicatorul zecimal, numarul de zecimale pentru preturi, denumirea valutei de lucru, numarul de taxe de TVA interzise, valorile cotelor de TVA cat si header-ul, footer-ul, codul tarii, etc. necesari imprimantei.

Pentru a avea acces la modulul de programare a imprimantei este necesar sa nu existe un bon in curs de operare. In urma acestei operatiuni va porni modulul de gestionare a imprimantei fiscale care va permite configurarea imprimantei.

Se selecteaza din lista marca echipamentului fiscal utilizat la POS.

In acest exemplu marca echipamentului fiscal este Datesc, dupa selectarea acesteia din lista pentru configurarea parametrilor de comunicatie se apasa pe butonul buton_echipament_fiscal .

Accesul in urmatoarea interfata afisata la functiile de intretinere ale platformei SmartCash Retail Management System este permisa exclusiv personalului de service calificat si licentiat corespunzator de catre producator si se efectueaza pe baza numelui de acces si parola ca in imaginea urmatoare:

 

Autorizare_consultant_solutii_smartcash

 

 

Cititoare Coduri de Bare

Pe un POS pot fi instalate simultan, pana la doua cititoare de coduri, fiecare pe cate un port serial diferit.

Pentru setarea parametrilor de comunicare ai scanner-ului se apasa butonul Setare COM Port, moment in care se vor fixa prin alegere, viteza de comunicare, COM-ul utilizat, paritatea, bitii de stop, lungimea cuvantului, modul de control.

Pentru activarea scanner-ului se va activa bifa Activare Scanner la COM X.... Din acel moment comunicarea seriala pe portul serial este activata si ledul corespunzator se va aprinde ca in imaginea de mai sus.

Pentru a verifica functionalitatea lui se efectueaza scanarea unui cod de bare, interfata afisata este urmatoarea:

 

verficare_functionalitate_scanner

Scannerul se va conecta automat la fiecare pornire a POS-ului.

 

Cantar Digital

Pe un POS poate fi instalat un cantar digital, pe un port serial diferit de cele alese in sectiunea de mai sus.

Pentru setarea parametrilor de comunicare ai cantarului se apasa butonul Setare COM Port, moment in care se vor fixa prin alegere viteza de comunicare, COM-ul utilizat, paritatea, bitii de stop, lungimea cuvantului, modul de control.

Pentru activarea cantarului digital se va activa bifa Activare Cantar la COM X.... Din acel moment comunicarea seriala pe portul serial este activata si ledul corespunzator se va aprinde ca in imaginea de mai sus.

Cantarul digital se va conecta automat la fiecare pornire a POS-ului.

 

Imprimanta Sectie

Programul SmartCash POS permite conectarea unei imprimante de sectie.

Aceasta este o imprimanta termica, folosita pentru tiparirea pe un alt bon decat cel fiscal, a articolelor comandate. Acest tip de imprimanta este utilizata in cazul Fast-Food-urilor, tiparindu-se comanda clientului pe un bon, pe care acesta il foloseste pentru a-si ridicata produsele.

Pentru setarea parametrilor de comunicare ai imprimantei se apasa butonul Setare COM Port, moment in care se vor fixa prin alegere viteza de comunicare, COM-ul utilizat, paritatea, bitii de stop, lungimea cuvantului, modul de control.

Pe un POS poate fi instalata o singura imprimanta de sectie, pe un port serial diferit de cele alese in sectiunea de mai sus.

Pentru activarea acestei imprimante se va activa bifa Utilizeaza Imprimanta ESC la.... Din acel moment comunicarea seriala pe portul serial este activata si ledul corespunzator se va aprinde ca in imaginea de mai sus.

Pentru a folosi insa Imprimanta Grafica Multisectie prin SmartCash Print Server trebuie introduse numele/adresa IP si portul serverului, apoi se apasa butonul Test Server.

Imprimanta se va conecta automat la fiecare pornire a POS-ului.

 

Imprimanta Note de Plata & Comenzi

Programul SmartCash POS permite instalarea unei imprimante pentru nota de plata & comenzi speciala pentru interfata de tip Servire Rapida.

Aceasta poate fi o imprimanta fiscala sau una grafica unde se pot adauga elemente grafice, precum si latimea si lungimea bonului.

 

Terminal Bancar

 

Pe un POS poate fi instalat un POS Bancar.

Terminalul de plata implicit este Viva Wallet la prima pornire. Primul pas este de a selecta protocolul terminalului bancar  utilizat din lista ca in imaginea de mai jos:

 

protocoale_pos_bancar

 

Dupa selectarea tipului de protocol aplicatia afiseaza meniul cu setarile respective in functie de protocolul stabilit.

Pentru primele trei protocoale din lista  interfata afisata este urmatoarea:

 

configurare_terminal_bancar

 

Pentru setarea parametrilor de comunicare ai pos-ului bancar se selecteaza Tipul de comunicatie, Port serial terminal, ip terminal si port terminal.

Timpul maxim de asteptare raspuns terminal  bancar este setat implicit pe 200 de secunde.

Se poate activa si optiunea de a lista chitanta terminalului bancar direct pe imprimanta fiscala.

 

Pentru protocolul Pos Link Driver interfata afisata este urmatoarea:

 

configurare_terminal_bancar_protocol_PosLinkDriver

 

Pentru acest protocol este necesar doar sa selectati Locatie Fisier Bon si Locatie Fisier Raspuns.

 

Pos-ul Bancar se va conecta automat la fiecare pornire a POS-ului.

 

 

Pentru protocolul Viva Wallet  interfata afisata este urmatoarea:

 

configurare_viva_wallet

 

HyperCom – protocol de comunicare care nu permite listarea chitantei pe imprimanta fiscala si nici emiterea de settlement. Cu acest protocol atat chitantele cat si settlement-ul se vor emite din Pos-ul bancar;

 

Global Payments Protocol B1 – protocol de comunicare care permite inactivarea tiparirii de chitante din terminalul mobil. Utilizand acest protocol se va bifa optiunea ” Listeaza chitanta terminalului bancar pe imprimanta fiscala” chitanta fiind tiparita odata cu bonul fiscal pe imprimanta fiscala.  Protocolul permite generarea de settlement din aplicatia SmartPos sub forma sumara;

 

Global Payments Protocol B2 – protocol de comunicare care permite inactivarea tiparirii de chitante din terminalul mobil. Utilizand acest protocol se va bifa optiunea ” Listeaza chitanta terminalului bancar pe imprimanta fiscala” chitanta fiind tiparita odata cu bonul fiscal pe imprimanta fiscala.  Protocolul permite generarea de settlement din aplicatia SmartPos sub forma detaliata;

 

PosLink Driver – protocol care inglobeaza toate terminalele bancare. Folosirea acestui tip de protocol implica schimbul de fisiere in locatii partajate intre cele doua terminale (SmartCashPos si Pos bancar) si nu se poate automatiza emiterea chitantei pe imprimanta fiscala sau a emiterii settlementului din SmartCashPos. Cu acest protocol settlement-ul se va emite din pos-ul bancar.

 

Viva Wallet - Sunt disponibile doua modele de terminale bancare:

      1. Linux Pax Q30- permite listarea chitantei  doar pe imprimanta fiscala;

      2. Android Pax A910-permite listarea chitantei atat pe  terminalul bancar cat si pe imprimanta fiscala.

      Utilizand acest protocol se va bifa optiunea ” Listeaza chitanta terminalului bancar pe imprimanta fiscala” chitanta fiind tiparita odata cu bonul fiscal pe imprimanta fiscala. Protocolul permite efectuarea de retur catre client direct din aplicatia SmartCash Pos.