Tipuri de Utilizatori

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash POS > Configurarea programului SmartCash POS >

Tipuri de Utilizatori

Operarea cu programul de vanzare SmartCash POS, ofera un grad inalt de securitate, net superior sistemelor clasice, bazate pe case de marcat. Fiecare functie a POS-ului este accesibila numai in urma introducerii unei parole. Definirea drepturilor de acces, precum si a listei de utilizatori, nu se poate efectua de la punctul de vanzare ci numai din programul de Back-Office ce controleaza POS-ul.

Initial, la nivelul punctului de vanzare pot exista 3 tipuri de utilizatori:

Administrator

Supervisor

Operator

Acestor tipuri de utilizatori le sunt asociate roluri diferite in functie de repartizarea ierarhica.Administratorul poate schimba atat accesul la functiile programului cat si tipul de utilizatori pentru o mai buna gestiune a necesitatilor.

 

1) Utilizatorul cu drepturi de administrare: are rolul de a seta parametrii POS-ului dupa cum urmeaza:

instalarea SmartCash POS.

instalarea imprimantei fiscale.

administrarea SmartCash POS (pentru detalii vezi Optiunile POS-ului).

administrarea si fiscalizarea imprimantei fiscale.

 

2) Utilizatorul cu drepturi de Supervisor: are rolul de a verifica vanzarile efectuate pe schimb, de a efectua rapoartele asupra POS-ului, de a anula articole de pe bon, de a scoate si introduce sume in numerar in si din sertar (pentru detalii vezi Gestionare Sertar).

 

3) Utilizatorul cu drepturi de Operator: este utilizatorul care efectueaza propriu-zis vanzarea in regim POS, el fiind singurul care poate face acest lucru. Orice operatie de vanzare efectuata de catre acesta este strict delimitata de tranzactiile altor casieri.

 

Deschiderea POS-ului se face selectand user-ul cu rol de operator. Selectia se face dintr-o lista generata din Back-Office  prestabilita de utilizatori, ordonati alfabetic, prin utilizarea sagetilor stanga/dreapta de pe tastatura sau a butoanelor speciale pe ecranul touch-screen. Se tasteaza parola si se apasa butonul Deschide POS din Interfata de Acces Functii POS. In urma acestei actiuni, daca toate setarile imprimantei corespund cu cele ale programului SmartCash POS, utilizatorul va avea acces la regimul de vanzare POS (pentru detalii vezi Regim de vanzare POS).

 

Important:

Autentificarea se poate efectua si automat prin folosirea de carduri de acces cu cod de bare sau cu banda magnetica. In aceasta situatie, este suficienta scanarea cardului pentru a putea efectua vanzari.

 

Fereastra de configurare a optiunilor POS-ului este accesibila numai utilizatorilor cu drept de Administrator. Aici se vor seta parametrii de functionare a POS-ului, cum ar fi: calea catre serverul SQL si baza de date, modul de acces al bazei de date, ID-ul POS-ului in retea, numarul de zecimale, prefixul codurilor de cantar, setarea scanner-ului, limitari ale accesului Operatorilor la POS, datele pentru facturile fiscale, parametrii de comunicare a imprimantei fiscale etc.

 

Nota:

Pentru operarea usoara a functiilor de configurare este indicata conectarea pe parcursul acestei operatii a unei tastaturi si a unui mouse la PC-ul utilizat ca POS. Dupa finalizare, in cazul utilizarii unui ecran touch-screen sau a unei tastaturi programabile acestea se pot elimina.