Vanzarea dupa denumirea articolelor

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash POS > Vanzarea cu SmartCash POS >

Vanzarea dupa denumirea articolelor

Vanzarea articolelor pe baza denumirii se face din interfata Cautare - Identificare specifica magazinului general:

 

smartcash_pos_interfataMagazin002

 

Interfata de cautare/identificare articol specifica magazinelor generale  permite operatorului sa faca operatii de cautare in catalog dupa denumirea articolului sau sa identifice articolul respectiv dupa cod si sa-l opereze pe bon.

Spre deosebire de vanzarea standard la care un articol era introdus prin scanarea sau introducerea codului, in cazul acesta vanzarea se face pe baza introducerii denumirii partiale si a selectiei din lista de articole.

 

Din aceasta interfata sunt disponibile urmatoarele operatii:

 

1) Cautarea unui articol in catalog si vanzarea acestuia

Pentru aceasta se tasteaza cateva litere din denumirea articolului si se apasa butonul Cautare sau tasta Enter la tastatura. Daca in catalogul de produse se gasesc articole care contin grupul de litere tastat, acestea vor fi afisate (vezi ex. de mai sus in care s-a cautat dupa literele APA). In caz contrar, campul de date va fi colorat in rosu. Alaturi de denumirea articolelor gasite, vor mai fi indicate si:

pretul articolului;

stocul curent ;

codul intern. Daca articolul are definite mai multe coduri echivalente va fi afisat numai unul. Prioritatea in afisare o au codurile EAN si apoi cele PLU.

discountul practicat pentru articol (daca exista, in caz contrar fiind afisata valoarea 0.00%);

descrierea articolului;

detalii legate de articol;

 

Daca se doreste vanzarea unui articol gasit prin aceasta metoda, se selecteaza articolul, se introduce cantitatea dorita de la tastele numerice ale tastaturii clasice sau cu tastatura virtuala disponibila, prin apasarea butonului T-Key pentru ecrane touch-screen. Apoi se apasa butonul X, sau tasta *, pentru confirmarea cantitatii. In cele din urma se apasa butonul PLU, sau tasta +, pentru adaugarea tranzactiei pe bon.

Renuntarea la cautarea curenta se face prin apasarea butonului C sau a tastei Esc la tastatura.

 

2) Identificarea articolelor

Daca se doreste numai identificarea articolului dupa codul asociat acestuia si nu vanzarea lui, in campul de date se introduce codul produsului si se apasa butonul Identificare Articol, sau tasta F1. Introducerea se poate face si direct cu scannerul de coduri de bare. In cazul acestei interfete, scanner-ul efectueaza numai identificarea produsului si nu vanzarea sa directa ca in cazul interfetei standard Plati-PLU. Daca acel cod introdus este unul asociat unui articol din baza de date, atunci vor fi afisate pe Display-ul Casier: denumirea, codul si pretul unitar pentru articolul respectiv. Daca POS-ul este configurat pe operare in timp real a stocului, in campul Cant. va fi afisat stocul curent pentru articolul respectiv. In caz contrar va fi afisata permanent cantitatea 1.

In cazul in care in backoffice avem definite mai multe articole cu o denumire partial asemanatoare identificarea acelui articol se realizeaza in felul urmator: se tasteaza sirul de caractere urmat de semnul %, apoi un alt sir de caractere si tot asa mai departe(luam exemplu de mai jos in care s-a cautat dupa literele APA. Pentru a ajunge la cautarea dorita tastam APA%PLA%2.5 si avem articolul APA PLATA 2.5 L).

 

pos_identificare01

 

3) Achitarea bonului

Pentru a introduce formele de plata pentru bonul curent se apasa butonul Plata (in cazul interfetei touch) sau tasta F12 daca se foloseste tastatura. In urma acestei operatii se intra in interfata de vanzare pe baza de cod PLU de unde se introduc formele de plata si inchiderea bonului. Pentru detalii privind achitarea bonului citeste capitolul Achitarea bonului.

 

Observatia 1: In cazul in care articolul nu este regasit dupa literele tastate, acest lucru va fi indicat prin inrosirea campului de date.

 

Observatia 2: In cazul in care se doreste inlaturarea datelor rezultate din operatia de cautare sau identificare, se apasa butonul C, sau a tasta ESC, care curata campurile de date;

 

Nota! Serviciile Payzone se vand in mod similar cu celelalte servicii si produse din catalogul de produse. Diferenta este ca odata cu printarea bonului fiscal, la imprimanta A4 se vor printa si voucherele ce trebuiesc date clientilor.