SmartCash Retail Management System

Adaugarea sau Modificarea articolelor in catalog

Adaugarea sau Modificarea articolelor in catalog

Previous topic Next topic  

Adaugarea sau Modificarea articolelor in catalog

Previous topic Next topic  

In cadrul ferestrei "Articol catalog" sunt prezente butoanele necesare pentru adaugarea sau modificarea articolelor din catalog , cele pentru adaugarea de coduri echivalente la un acelasi articol, cat si  pentru afisarea codurilor aferente articolului curent selectat (Acesta permite afisarea permanenta a tuturor codurilor echivalente asociate unui articol. Codurile utilizate in programul SmartCash Shop afisate in aceasta sectiune pot fi EAN 13, EAN8, UPC-A, UPC-E sau PLU fig. Articol Catalog).

 

(fig. Articol Catalog)

 

De asemenea folosind acelasi panou se editeaza listele de etichete prin efectuarea de selectii de articole etichetate din catalog.

In cele doua campuri de pret este afisat pretul de vanzare curent, inclusiv TVA, precum si pretul special calculat dupa luarea in considerare a discount-ului.

Informatiile incluse in campul Observatii Articol de mai sus se utilizeaza la programarea listelor de ingrediente la cantare digitale care suporta aceasta functie sau pot fi utilizate pentru diverse informatii suplimentare afisate pe etichetele de produs listate din editorul de etichete.

Articolele stocate in baza de date a sistemului de gestiune integrata SmartCash Shop pot contine pe langa datele statice asociate fiecarui articol informatii de tip multimedia cum ar fi: imaginea produsului. Aceasta informatie pot fi folosite in cadrul prezentarilor interactive de produse, la punctul de vanzare sau prin utilizarea de identificatoare grafice de produse in cadrul magazinului.

Pentru adaugare/modificare de articole in catalog se foloseste butonul Adauga(F5) / Modifica(F6), moment in care pe ecran va aparea formularul:

 

 

 

Se completeaza campurile care definesc si identifica un articol:

Cod: se introduce codul alocat articolului, comform selectiei de Codificare. Este obligatorie atribuirea de cod fiecarui articol.
Codificare: indica tipul de cod dupa care va fi identificat articolul. Aplicatia recunoaste automat tipul de cod: PLU normal, EAN-8, EAN-13 sau EXT (cod non-standard, diferit de PLU normal, EAN-8, EAN-13) . Daca se doreste adaugarea codului cu care produsul este etichetat, se bifeaza Introducere Cod cu Scanner, apoi se scaneaza respectivul produs. Automat va fi preluat codul tiparit pe produs si atribuit articolului. Folosind butoanele Cod EAN13 Cantar si Cod EAN13 Intern se pot genera automat coduri de  bare interne de produs dupa regulile stabilite in magazinul respectiv.
Denumire: indica denumirea in catalog a articolului respectiv. Este obligatorie atribuirea unei denumiri articolului.
Descriere: se poate indica o descriere a articolului, pentru o mai buna identificare a acestuia.
Detalii: se pot specifica detalii suplimentare despre produs. Acest camp se va folosi in cazul in care se cere pentru stocare codul de furnizor pentru articolul respectiv.
Pret cu TVA: se indica pretul de vanzare al articolului. Este obligatorie prezenta unui pret de vanzare. Butonul disponibil in dreapta campului Pret cu TVA permite afisarea calculatorului de preturi care automatizeaza stabilirea pretului pe baza de adaos comercial pornind de la pretul de achizitie:

 

 

Discount: se indica procentul cu care pretul articolului va fi majorat (semn cu +) sau micsorat (semn cu -).
TVA: cota de TVA care este adaugata articolului. Este obligatorie atribuirea unei valori. Valoarea este selectata din lista de cote introduse anterior in nomenclatorul TVA.
UM Vanzare: unitatea de masura in care se masoara articolul. Este obligatorie atribuirea unei valori doar in cazul articolelor cu stoc. Pentru servicii nu se va folosi nicio unitate de masura.
Fractionabil: se indica daca articolul poate fi vandut cu fractii dintr-un intreg. Prin bifare se admite ca respectivul articol sa fie vandut si in fractiuni (1,4 si nu numai 1,2,3...).
UM Alternativa: unitatea de masura alternativa in care se mai poate masura articolul. In cazul in care este diferita de cea de vanzare si cantitatea alternativa este diferita de 1, pe toate etichetele de raft listate din programul SmartCash Shop se va imprima pretul de vanzare si pentru unitatea alternativa. (De exemplu un pachet de gris care se vinde preimpachetat la bucata cu 10 Lei dar care cantareste 0,5 Kg va avea tiparit pe eticheta si pretul de 20 Lei/Kg).
Cant. Alternativa: Valoarea corespunzatoare din unitatea alternativa raportata la unitatea de vanzare.
Foloseste UM. Alternativ la vanzare fractionata : se bifeaza in cazul in care se doreste atat vanzarea pe unitatea de masura principala, cat si unitatea de masura alternativa. Pentru produsele care folosesc acest tip de configurare, stocul va fi afisat fractionat de forma unitate principala + unitate alternativa.
UM Aprovizionare: unitatea de masura folosita de furnizorul respectivului articol.
Cant Vanz/Aprovizionare : cantitatea de produse comandata la un furnizor exprimata proportional in unitatea de masura  aleasa in cadrul campului UM Aprovizionare.
Departament: se indica departamentul din care face parte articolul. Este obligatorie atribuirea unui departament.
Clasificare: articolul este incadrat in clasele de produse din program, ca o extindere a impartirii pe departamanente si pentru o mai usoara identificare ulterioara a lui.
Observatii: in aceasta rubrica se pot adauga observatii despre articol. Acest camp, daca se foloseste, se poate utiliza la imprimarea ingredientelor pe cantarele cu etichetare sau pe etichetele de produs listate din programul SmartCash Shop.
Foloseste imagine produs: se poate atasa imaginea articolului pentru identificare vizuala.
Scos din Vanzare: permite "stergerea" unui articol din nomenclator, acesta devenind indisponibil pentru orice operatie. Ulterior, daca este nevoie, acesta se poate reactiva. Scoaterea de la vanzare este permisa numai pentru articolele cu stoc nul.
Zile Valabilitate : numarul de zile minim in care trebuie sa se incardeze produsul ca valabilitate in cadrul unei receptii plecand de la data de expirare colectata. Daca intervalul de timp de la data receptiei pana la data expirarii este mai mic decat numarul de zile introduse in acest camp, articolul nu se poate receptiona.
Procent Accept Valabilitate: reprezinta valoarea procentuala a minimului de zile pentru care este acceptata valabilitatea produsului. (Ex. S-au stabilit 10 zile de valabilitate si un procent de acceptare valabilitate de 25, ceea ce inseamna ca valabilitatea acceptata pentru produsul respectiv este de maxim 8 zile )
Perisabilitate Admisa : se completeaza in functie de tipul produsului si de perioada de valabilitate a acestuia.
Adaos Referinta : se completeaza adaosul limita utilizat de program pentru stabilirea preturilor de vanzare ;
Stoc de Atentionare: se fixeaza limita inferioara a stocului pentru care se porneste alerta de atentionare;
Stoc Optim: se indica prin apreciere care este valoarea stocului optim pe care respectivul produs trebuie sa o aiba. Se va folosi la comanda catre furnizor a unei receptii de articol care sa atinga stocul optim.

 

Pentru asocierea unei imagini se bifeaza optiunea Load si, folosind butonul drept de la mouse, se apeleaza meniul de context al campului:

 

 

In cazul sectiunii de clasificare, in urma apasarii butonului Clasificare pe ecran va apare urmatoarea fereastra:

 

 

Pentru fiecare clasa de produse indicata printr-un alt nume decat Clasificare X se poate selecta din lista adiacenta valoarea dorita. In cazul in care nu se doreste incadrarea articolului in una din clase asocierea va fi facuta automat la valoarea Nespecificat ( - ).

 

Pe langa calculul pretului, programul SmartCash Shop poate salva adaosul folosit la calculul pretului de vanzare ca adaos de referinta pentru produsul respectiv, asigurand mentinerea automata a marginii comerciale la urmatoarele receptii. Programul pune la dispozitie de asemenea folosirea pretului de achizitie mediu real .Daca doriti sa folositi aceasta optiune va trebui sa apasati link-ul Foloseste pretul de achizitie mediu real.. si apasati butonul OK.

 

Atentie Retea Magazine!

In cazul operarii in cadrul unei retele de magazine majoritatea functiilor de editare a articolelor sunt interzise, acestea fiind efectuate la sediul central.