SmartCash Retail Management System

Descarcarea stocului cu vanzarile prin casele de marcat

Descarcarea stocului cu vanzarile prin casele de marcat

Previous topic Next topic  

Descarcarea stocului cu vanzarile prin casele de marcat

Previous topic Next topic  

Casele de marcat sunt echipamente de vanzare care implementeaza regulile de vanzare la nivelul echipamentului printr-un program integrat chiar in casa de marcat. Datorita acestui specific, acestea se caracterizeaza printr-o capacitate redusa de modificare a parametrilor de vanzare, mai ales in ceea ce priveste sistemul de clientelizare centralizat.

Sistemele de vanzare automatizata care folosesc echipamente de achizitie de date de tipul caselor de marcat, sunt destinate magazinelor cu trafic mare de marfa si capacitate mare de incasare simultana. In aceste magazine, pretul de vanzare este cel de pe raft, fara reduceri sau majorari, iar modificarile de pret se fac unitar la intervale regulate de timp. Pentru aceste magazine, traficul de marfa este extrem de ridicat, perioada de timp dintre receptie si transferul pe raft pentru vanzare trebuind sa fie extrem de redus. Pentru a face fata acestei cerinte, sistemele de management pentru magazine efectueaza operarea stocului dupa metoda "out-of-order", cu alte cuvinte permit vanzarea articolelor fara operarea in timp real pe stoc, pentru a acorda suficient timp compartimentului backoffice pentru receptia marfii.

Practic, in acest sistem, este suficienta introducerea noului articol in nomenclator, si optional etichetarea sa, pentru ca acesta sa poata fi vandut. Operarea fizica a receptiei pe statia de backoffice (cu emiterea NIR-ului) se poate face mai tarziu in timpul zilei, perioada in care articolul se poate vinde. Toate tranzactiile de vanzare sunt pastrate in ordinea cronologica de introducere, pentru ca la sfarsitul zilei, dupa ce s-au efectuat receptiile, stocul sa fie actualizat.

In urma efectuarii unui Raport Z din din interfata de acces la tranzactiile curente de la casa de marcat toate tranzactiile sunt preluate in program, insa nu sunt operate inca pe stoc.

Pentru a actualiza stocul la noua situatie se efectueaza operatiunea de Descarcare stoc cu casa de marcat care duce la scaderea articolelor vandute de pe stoc. Aceasta operatie este disponibila in meniul Casa, sau de la butonul corespunzator din toolbar.

 

In cazul in care stocul existent este insuficient pentru numarul de articole vandute, in continuare se pot diferentia doua situatii:

 

A. Daca nu este permisa vanzarea cu stoc negativ (la Optiuni program - Reguli Globale este marcata optiunea Limiteaza vanzarea la stocul existent),  utilizatorul este instiintat de faptul ca stocul este insuficient si i se pune la dispozitie lista cu toate articolele care nu pot fi scazute de pe stoc si cantitatile cu care vanzarea a depasit stocul scriptic. Calculul se face pentru suma totala a cantitatilor de la fiecare articol. In cazul in care se descarca stocul cu mai multe schimburi (Z-uri) odata, cantitatea listata mai jos, corespunde totalului pentru toate schimburile ramase nedescarcate de pe stoc.

 

 

Din acest moment utilizatorul are doua optiuni la dispozitie:

1. Incarcarea stocului pentru respectivele articole prin una din metodele puse la dispozitie de program (Receptie, Compensare, Inventariere) si apoi reluarea operatiunii de descarcare a stocului;

2. Reglare automata pe baza de LDI. Cu aceasta optiune, programul genereaza automat un inventar in urma caruia stocul este adus la o situatie in care sa permita descarcarea respectivelor articole. Pentru detalii suplimentare vezi sectiunea Inventariere instant cu reglare automata stoc cu LDI la inchiderea de zi. Reglarea stocului cu LDi efectueaza practic un inventar, pentru articolele aflate in minus si incarca automat stocul cu cantitatea respectiva la ultimul pret de achizitie. Daca insa articolul respectiv nu a mai fost receptionat niciodata, reglarea cu LDI esueaza si este afisata automat lista cu articolele aflate in aceasta situatie, pentru care se solicita efectuarea unei receptii. Functia de reglare stoc cu LDI poate fi permanent dezactivata pentru a interzice operatorilor efectuarea corectiilor altfel decat prin receptei sau compensare. Vezi optiunea Permite accesul la inventarierea instant in sectiunea Optiuni Implicite din caseta de Optiuni.

 

B. Daca este permisa vanzarea cu stoc negativ (la Optiuni program - Reguli Globale este debifata optiunea Limiteaza vanzarea la stiocul existent), utilizatorul este instiintat de faptul ca stocul este insuficient si i se pune la dispozitie lista cu toate articolele al caror stoc este depasit la fel ca si in situatia anterioara.

 

 

De aceasta data, operatorul are la are la dispozitie urmatoarele optiuni:

1. Incarcarea stocului pentru respectivele articole prin una din metodele puse la dispozitie de program (Receptie, Compensare, Inventariere) si apoi reluarea operatiunii de descarcare a stocului;

2. Descarcarea fortata a stocului, indiferent de faptul ca acesta este negativ. La efectuarea ulterioara a intrarii de marfa pentru articolele respective, programul SmartCash Shop va completa retroactiv descarcarile pe minus astfel efectuate. In aceasta situatie insa, fisa de depozit cronologica a articolului, va putea avea inregistrari de stoc negativ pana la momentul completarii ulterioare de stoc.

 

Operatia de descarcare a stocului este accesibila utilizatorilor de tip Supervisor, Operator de Magazin si Casier, acestora din urma doar daca beneficiaza de acest drept. Acordarea acestui drept se face din optiunile programului, capitolul Personalizare SmartCash sectiunea Acces Casieri sau Acces Operatori prin bifarea optiunii: