SmartCash Retail Management System

Activarea preturilor noi si Emitere LDI

Activarea preturilor noi si Emitere LDI

Previous topic Next topic  

Activarea preturilor noi si Emitere LDI

Previous topic Next topic  

In sistemul SmartCash RMS, aplicarea modificarilor de preturi de vanzare pentru articolele din catalogul de produse se efectueaza intr-o singura operatie denumita Activare de Preturi Noi. Pana la activarea preturilor noi, in sistem se va lucra cu pretul de vanzare inregistrat anterior:

 

In momentul activarii modificarilor de pret, toate preturile noi devin active in acelasi timp. Listele de modificare preturi au o importanta mare atunci cand se doreste urmarirea gestiunii din magazin la valoarea de vanzare. Prin intermediul listelor de inventar este inregistrata diferenta valorica care afecteaza valoarea stocului aflat in magazin ca urmare a schimbarii de preturi.

Pentru a putea genera aceasta lista, este necesar a se cunoaste stocul existent in momentul aplicarii schimbului de preturi. Aceasta cerinta implica o serie de constrangeri sistemului de management pentru retail. Este necesar ca stocul sa fie actualizat la zi, adica sa nu existe documente sau operatii in curs de efectuare in sistem (NIR, tranzactii la echipamentul fiscal nescazute de pe stoc, Bonuri, etc.).

 

In functie de sistemul de vanzare folosit, se pot diferentia doua cazuri:

 

A. Activarea preturilor noi in sisteme de vanzare OFFLINE (sau mixte):

Sistemul SmartCash Shop functioneaza in mod offline atunci cand se folosesc case de marcat, sisteme POS offline sau combinatii intre acestea. In aceasta situatie, activarea noilor preturi se face din meniul Modificari Pret alegand optiunea Activare preturi noi si emitere LDI. Pentru ca noile preturi sa poata intra in vigoare este necesar ca stocul sa fie operat, adica toate documentele in curs de operare sau vanzarile efectuate la echipamentele fiscale sa fie inchise si operate pe stoc. In cazul in care aceasta conditie nu este indeplinita, pe ecran va aparea o fereastra de atentionare indicand ce documente sau echipamente fiscale trebuie sa opereze stocul mai intai:

 

 

Aceasta lista poate fi salvata pentru o consultare ulterioara prin apasarea butonului Salvare lista. Pe fiecare rand se indica ce document este deschis, eventual ce echipament fiscal nu are efectuata descarcarea stocului si cine efectueaza operatia respectiva. Pana cand nu se finalizeaza toate operatiile indicate in aceasta fereastra, documentul de LDI nu va putea fi emis si preturile noi nu vor putea fi activate.

Daca toate documentele au fost operate si tranzactiile de la echipamentele fiscale au fost descarcate de pe stoc, dupa actiunea de Activare preturi noi si emitere LDI  este afisata urmatoarea caseta:

 

 

Folosind campurile respective sunt generate automat documentele de inventariere anexe modificarilor de pret.

Aceste documente sunt:

Decizia de Inventariere a managerului de magazin;

 

 

Declaratia Gestionarului;

 

Procesul Verbal Modificare Preturi.

 

 

Continutul primelor trei documente este livrat sub forma de sablon odata cu instalarea programului SmartCash. Daca se doreste, se pot edita formularele respective folosind butoanele omoloage din fereastra de mai sus. Daca nu ati introdus nici un nume in campul respectiv, in spatiul destinat va fi tiparita o linie punctata in vederea completarii manuale ulterioare a numelui respectiv. Documente sunt complet modificabile dupa dorinta utilizatorului, prin apasarea unuia din cele trei butoane Decizie de inventariere, Declaratie Gestionar, Proces verbal de Modificare Preturi, putandu-se schimba atat formularea, cat si modul de afisare a respectivului document.

 

Prin apasarea butonului Activare Preturi Noi cu Emitere Documente si LDI , pe langa generarea respectivelor documente si salvarea lor in interiorul bazei de date, sunt activate toate preturile noi, modificate de la ultima activare si pana in prezent.

Listarea documentelor pentru modificarea de preturi este obligatorie, iar aceasta se face din meniul Modificari Pret/Listare LDI si Etichete Raft.

Vizualizarea ulterioara a modificarilor de pret va putea fi facuta oricand din catalogul de produse, individual pe fiecare articol, prin apasarea butonului Modificari de Pret,iar programul va deschide un raport ce contine toate modificarile operate pe acel produs, sau pe baza centralizatorului de modificari de preturi, centralizator accesibil din meniul Rapoarte/Centralizatoare/Modificari pret.

 

B. Activarea preturilor de vanzare in sisteme de vanzare ONLINE:

Sistemul SmartCash Shop functioneaza in mod online atunci cand se folosesc exclusiv sisteme SmartCash POS Online. In aceasta situatie stocul este operat sincron cu vanzarea pe bon, iar activarea preturilor noi poate surveni in orice moment. Emiterea LDI-ului explicativ se poate face mai tarziu in cursul zilei, operatia fiind decuplata de activarea propriu-zisa.

Activarea noilor preturi se face din meniul Modificari Pret, alegand optiunea Activare Preturi. Pentru activarea noilor preturi este necesara inchiderea bonului curent la toate terminalele POS, iar, in eventualitatea existentei unui astfel de bon deschis, pe ecran va aparea o fereastra ce informeaza utilizatorul asupra acestuia.

 

 

Fereastra este afisata atata timp cat sunt in curs de operare unul sau mai multe bonuri la terminalele POS. In timpul acestei operatii, terminalele POS care au bonuri in curs de operare au permisiunea sa opereze pana la inchiderea bonului curent.

 

Dupa inchiderea ultimului bon, preturile sunt automat activate iar POS-urile sunt lasate din nou sa opereze. Dupa activarea cu succes a preturilor, in programul SmartCash Shop va fi afisat urmatorul mesaj de confirmare:

 

 

In continuare, dupa activarea preturilor poate fi emis LDI folosind optiunea Emitere LDI Modificare Preturi din meniul Modificari Pret. Vor trebui completate aceleasi documente de mai sus  de inventariere necesare modificarilor de pret.

Aceste documente sunt:

Decizia de Inventariere a managerului de magazin;
Declaratia Gestionarului;
Procesul Verbal de Modificare Preturi

 

Continutul primelor trei documente este livrat sub forma de sablon odata cu instalarea programului SmartCash. Daca se doreste, se pot edita formularele respective folosind butoanele corespondente. Daca nu ati introdus nici un nume in campul respectiv, in spatiul destinat va fi tiparita o linie punctata in vederea completarii manuale ulterioare a numelui respectiv. Documente sunt complet modificabile dupa dorinta utilizatorului, prin apasarea unuia din cele trei butoane Decizie de inventariere, Declaratie Gestionar, Proces verbal de inventariere putandu-se schimba atat formularea cat si modul de afisare a respectivului document.

 

 

Prin apasarea butonului Emitere LDI Modificare Preturi se va genera documentul care consemneaza modificarea valorica a stocului prin modificarea de pret,iar programul va afisa mesajul ca lista de inventariere a fost generata.

 

 

Listarea documentelor pentru modificarea de preturi este obligatorie si ea se face din meniul Modificari Pret/Listare LDI si Etichete Raft.

Vizualizarea ulterioara a modificarilor de pret va putea fi facuta oricand din catalogul de produse, individual pe fiecare articol, prin apasarea butonului Modificari Pret din partea dreapta a Catalogului de Produse, sau pe baza centralizatorului de modificari de preturi, centralizator accesibil din meniul Rapoarte/Centralizatoare/Modificari pret.

 

Nota:

Operatia de emitere a documentelor de modificare de pret poate fi efectuata numai de catre un Supervisor. Optional, se poate conferi acest drept utilizatorului de tip Operator Magazin.

Setarea acestor drepturi se realizeaza de catre un utilizator cu drepturi de administrator din meniul Utilizatori/Administrarea Profiluri de Utilizare.