SmartCash Retail Management System

Inchiderea unui retur si emiterea facturii de retur (storno)

Inchiderea unui retur si emiterea facturii de retur (storno)

Previous topic Next topic  

Inchiderea unui retur si emiterea facturii de retur (storno)

Previous topic Next topic  

Pentru inchiderea facturii de retur, dupa ce s-au adaugat toate articolele dorite, este necesar in prelabil tiparirea unei facturi storno, de retur, prin apasarea butonului Tipareste Factura sau a tastei F12. Pe ecran va aparea fereastra de mai jos:

 

 

In cazul de mai sus, in lista de facturi este afisata o singura pozitie, ceea ce inseamna ca articolele selectate, au incaput din punctul de vedere al numarului de linii, pe o singura factura. In situatia in care numarul de articole este mare, programul SmartCash genereaza automat numarul de facturi necesar pentru a lista toate articolele. Tiparirea facturilor se va face in acest caz una cate una, de sus in jos, pana la listarea ultimei facturi. Pe masura tiparirii, in cazul in care s-a optat pentru utilizarea combinata si a seriei fiscale, pentru fiecare factura este asociata in campul Nr. Fiscal Factura seria fiscala pretiparita pe formularul tipizat.

 

Se vor completa datele delegatului si se va apasa butonul Emitere si Tiparire Factura Selectata. Printarea se va face la imprimanta si cu formatul specificat in optiunile programului (pentru detalii vezi capitolul Echipamente periferice, sectiunea Imprimante documente), cu previzualizare sau nu a documentului.

In situatia in care, dintr-un motiv obiectiv, s-a tiparit incorect factura curenta, din aceasta interfata se poate proceda oricand la retiparirea acesteia. La utilizarea seriilor fiscale, inainte de retiparire, este afisata urmatoarea caseta, ce permite repunerea in corespondenta a indexului intern pentru serii fiscale cu numarul fiscal pretiparit pe fornularul tipizat urmator.

 

 

Din cele doua optiuni se selecteaza cea corespunzatoare situatiei de fapt.

 

Atentie:

Pentru operatorul curent, aceasta este singura posibilitate de retiparire a unui document fiscal in caz de eroare la printare. Dupa inchiderea facturii, tiparirea unui document fiscal este permisa numai unui Supervisor, si este considerata o operatie de urgenta.

 

Dupa tiparirea integrala a facturilor, pe ecran va aparea o fereastra prin care operatorul este interogat cu privire la tiparirea unei dispozitii de plata asociata returului curent, dispozitie ce urmeaza a se inregistra in mod automat:

 

 

Apasarea butonului Yes va avea drept consecinta afisarea dispozitiei de plata pentru tiparire in forma prezentata mai jos:

 

 

Inainte de inchiderea propriu-zisa a returului, mai apar doua ferestre ce au rolul de a interoga operatorul cu previre la actualizarea stocului si inchiderea returului:

 

 

Imediat dupa tiparirea facturii se poate opta pentru operarea stocului apasand butonul Yes, sau se poate amana aceasta actiune pentru o data ulterioara, prin apasarea butonului No. Operarea stocului se poate face si ulterior in cazul in care a fost selectata optiunea No, prin apasarea butonului Inchidere Retur.

In urma actiunii de inchidere este generata automat o receptie NIR, pe baza pretului de achizitie avut de articolul care a fost vandut cu bonul respectiv.

Pretul de vanzare tiparit pe factura de retur este egal cu cel de pe bonul fiscal cu care s-a vandut articolul respectiv. Aceasta suma corespunde cu valoarea restituita clientului ca urmare a returnarii produsului.

Pretul de vanzare utilizat pe NIR-ul de retur este cel curent, care poate fi diferit de cel avut in momentul vanzarii articolului.

In cazul unui schimb, dupa efectuarea acestor operatii, articolul oferit in schimb se vinde in mod normal, prin casa de marcat sau POS.

 

Nota Importanta:

Daca nu a fost efectuat un raport Z, precum si inchiderea de POS/casa si descarcarea stocului de cand a fost vandut un articol pe bon, reperul respectiv poate fi adaugat pe un retur, insa reintroducerea sa in stoc nu se va efectua decat in momentul efectuarii operatiilor mai sus amintite. In acest caz se lasa returul deschis, iar la momentul efectuarii Z-ului, inchiderii de POS/casa si a descarcarii de stoc programul va afisa urmatoare fereastra pentru informarea operatorului cu privire la inchiderea automata a returului: