SmartCash Retail Management System

Terminale POS

Terminale POS

Previous topic Next topic  

Terminale POS

Previous topic Next topic  

In cazul in care programul lucreaza cu o solutie fiscala de tip POS, sectiunea Terminale POS permite definirea punctelor de lucru POS pe care programul trebuie sa le recunoasca. Actiunile posibile in aceasta fereastra sunt:

Adauga: adauga in lista de identificatori POS, un nou post de vanzare;
Modifica: se pot modifica parametrii de lucru al unui post POS definit anterior in lista;
Sterge: permite stergerea din lista definita a unui post de lucru POS;

 

 

In urma apasarii unuia din butoanele Adauga/Modifica pe ecran va aparea fereastra:

 

 

Din aceasta fereastra se seteaza parametrii de lucru ai POS-ului respectiv:

Nr.POS: fiecarui POS din magazin (pot fi mai multe sau unul singur) i se ataseaza un numar unic necesar identificarii sale in program;
Forteaza crearea de tabele implicite: Este o functie care in mod implicit este activata. La adaugarea unui POS nou in lista de monitorizare, la operarea online, programul SmartCash Shop genereaza automat setul de tabele necesar pentru operarea corecta a terminalului POS. In cazuri exceptionale insa, poate fi utilizat setul de tabele deja existent. Folosind butonul Verificare existenta POS programul poate verifica daca tabelele corespunzatoare POS-ului cu numarul selectat exista deja.
Limiteaza vanzarea la stocul existent: Este o setare extrem de importanta la POS-urile online, asigurand verificarea stocului in momentul efectuarii fiecarei tranzactii de vanzare.

 

Nota:

In situatia magazinelor cu aprovizionare regulata si cu o gama specializata de articole vandute, functia este extrem de utila garantand acuratetea la nivel de secunda a stocului. Pentru magazine alimentare sau de tip supermarket, functia trebuie dezactivata, existand posibilitatea ca datorita diversitatii paletei de produse, pentru unele, receptia sa nu fie inca efectuata in backoffice. In aceste situatii este permisa vanzare sub limita de stoc, reconcilierea fiind efectuata la sfarsitul de zi sau in cel mai rau caz la sfarsitul de luna.

 

Atentie! Aceste setari trebuiesc facute identic si in aplicatia de FrontOffice SmartCash POS, pentru fiecare dintre terminalele POS respective!

 

Modurile de operare al POS-ului, admite 4 valori posibile:

SmartCash POS cu Operare Online: Acest tip de POS este utilizat atunci cand POS-ul foloseste programul SmartCash POS in modul de lucru Online. In acest mod, punctul de vanzare lucreaza direct cu serverul central de date al magazinului prin intermediul retelei LAN si toate operatiile efectuate sunt salvate direct aici. Acest mod de operare permite si modul de operare cu stoc real. Este modul standard de lucru atunci cand SmartCash POS lucreaza cu solutia backoffice SmartCash Shop asigurand un sistem complet de timp real in conditiile unei viteze ridicate de tranzactionare. Dezavantajul consta in posibilitatea de intrerupere a conexiunii LAN cu serverul, caz in care vanzarea este blocata. Totusi, ca si in orice sistem client-server, prin protejarea corecta (UPS, surse redundante) a serverului central fiabilitatea globala este mult sporita multumita salvarii sincrone a tranzactiilor pe serverul SQL.
SmartCash POS cu Operare Offline: Aceasta optiune este utilizata atunci cand POS-ul foloseste programul SmartCash POS in modul de lucru Offline. In acest mod POS-ul respectiv lucreaza cu un server SQL si o baza de date locala sistemului POS. El este de aceea independent de programul backoffice. Dezavantajul utilizarii acestui mod de lucru este faptul ca stocul nu este actualizat decat dupa efectuarea raportului Z si a descarcarii tranzactiilor de pe ziua curenta.
In aceasta situatie, pentru incarcarea POS-ului, pentru consultarea de la distanta a vanzarilor curente pe POS-ul respectiv din aplicatia de backoffice, precum si pentru descarcarea tranzactiilor, trebuiesc completate campurile care permit identificarea  POS-ului si a bazei sale locale de date. Parametrii configurabili sunt:
IP/Nume PC POS in retea: indica adresa calculatorului pe care se regaseste baza de date cu care lucreaza POS-ul respectiv. Se poate introduce atat numele calculatorului cat si IP-ul lui de retea.
Nume acces server POS: indica numele de acces la respectiva baza de date. de obicei el este: SYSDBA;
Parola: parola de acces la respectiva baza de date, implicit este masterkey;
Comfirmare parola: aceeasi parola ca si in campul Parola, pentru a verifica corectitudinea textului introdus;
Locatie Baza de date: calea locala terminalului POS, pana la respectiva baza de date situata pe POS;
Tokheim Fuel POS: se utilizeaza la interfatarea sistemului SmartCash Shop cu POS-uri specializate pentru benzinarii produse de firma Tokheim. Aceste terminale POS specializate implementeaza un server FTP intern (denumit CIS in terminologia Tokheim). Parametrii de acces la acest server, precum si locatia fisierelor de transfer de date cu POS-ul sunt indicate in camputile corespunzatoare: Ip/Nume server, Nume Acces, Parola si Director Tranzactii;
Inactiv: indica faptul ca respectivul POS este momentan scos din functionare;