SmartCash Retail Management System

Instalarea Imprimantei Fiscale Datecs FP550T

Instalarea Imprimantei Fiscale Datecs FP550T

Previous topic Next topic  

Instalarea Imprimantei Fiscale Datecs FP550T

Previous topic Next topic  

Instalarea imprimantei presupune urmarea pasilor:

1) Se aseaza imprimanta fiscala pe masa de lucru in pozitia dorita. Se conecteaza mufa de alimentare, cablul serial si mufa display-ului client. Acestea se gasesc pe fata de jos a imprimantei (vezi imaginea de mai jos).

 

 

Celalalt capat al cablului serial se conecteaza la un port serial de la PC-ul de pe care se va opera. Se recomanda utilizarea portului COM 1, pentru usurinta in efectuarea setarilor (in program acest port este setat implicit pentru imprimanta fiscala).

 

Important:

Conectarea cablurilor se face numai cu imprimanta oprita

Rata de transfer recomandata intre PC si imprimanta fiscala este de 19200 bps (SW4 pozitia OFF)! Utilizarea unei valori inferioare degradeaza performanta si viteza de imprimare!

 

SmartCash POS ofera suport pentru comanda unui sertar de bani cu deschidere automata la inchiderea de bon sau in cadrul altor operatii care necesita accesul la sertarul cu numerar.

Pentru conectarea sertarului se foloseste accelasi tip de mufa ca si in cazul display-ului client. Se conecteaza cablul auxiliar in mufa display ca in imagine. In cutia distribuitoare de pe acest cablu, se introduc conectorii pentru display-ul client si pentru sertarul de bani.

Se poate utiliza orice sertar de bani care suporta tensiunea de alimentare de 12V pentru electromagnetul de comanda.

Dupa instalarea imprimantei, aceasta trebuie setata la parametrii de lucru al programului SmartCash POS si a sistemului de Back-Office utilizat. Acesti parametri sunt:

multiplicatorul zecimal,
numarul de zecimale pentru preturi
denumirea valutei de lucru
numarul de cote de TVA interzise
valorile cotelor de TVA permise,
liniile de header
liniile de footer
codul fiscal.

 

Pentru instalarea display-ului client, se conecteaza firul de la display la imprimanta fiscala. Mufa de conectare se cupleaza la priza din imprimanta. Aceasta se gaseste langa mufa seriala. Se instaleaza piciorul display-ului in pozitia dorita si se stabilizeaza. Switch-ul pentru display-ul client (SW 2) trebuie setat pe pozitia ON. Acest Switch se gaseste pe partea din spate a imprimantei (exista o placuta de protectie ce trebuie demontata pentru a avea acces la switch-uri).

Conform normelor in vigoare, atasarea dispaly-ul client este obligatorie in activitati de vanzare cu amanuntul!

 

Observatie:

Imprimanta va trebui sa respecte setarile efectuate in programul SmartCash POS si nu invers. De aceea este necesara configurarea si stabilirea tuturor parametrilor de functionare in aplicatia SmartCash POS si apoi se va trece la configurarea imprimantei. In cazul existentei de diferente intre parametri, utilizatorul nu va putea opera cu imprimanta si va fi anuntat de acest lucru indicandu-se si eroarea intalnita.

 

2) Se seteaza pozitiile switch-urilor la valorile dorite. Semnificatiile switch-urilor sunt:

SW1: Permite taierea automata a bonului. In pozitia ON bonurile vor fi taiate automat. (Implicit ON)
SW2: Verificarea prezentei display-ului client. In pozitia ON aceasta verificare este efectuata. In caz ca nu este prezent display-ul, se va semnala in aplicatia SmartCash POS lipsa acestuia, iar operatiile specifice de vanzare nu se vor putea desfasura. (Implicit ON)
SW3: Display-ul transparent.
SW4: Viteza de transmitere catre portul serial. In pozitia ON se seteaza valoarea 9600 bps, in pozitia OFF valoarea 19200 bps. Interfata de comunicare a imprimantei cu calculatorul este de tip RS232, parametrii comunicatiei fiind 9600/19200 biti/sec., 8 biti/octet, fara paritate si 1 bit de stop. (Implicit ON)

 

3) Se instaleaza rolele de hartie in imprimanta (rola jurnal si rola bon).  Aceasta operatiune se efectueaza de asemenea, ori de cate ori s-au terminat rolele de hartie. Pentru schimbare se vor indeparta capacele superioare ale imprimantei. Cele doua role vizibile prin indepartarea capacelor sunt prezentate in imaginea urmatoare.

 

 

Se apasa pe clapele din lateralul fiecarei role (vezi in imaginea de mai jos). Decuplarea clapei este indicata prin aprinderea led-ului de eroare. Indicatiile privind instalarea rolelor se pot citi si pe interiorul capacului superior al imprimantei.

 

 

Dupa instalarea rolei se readuce clapa in pozitia initiala.

 

5) Fiscalizarea imprimantei fiscale. Pentru detalii privind fiscalizarea vezi capitolul Fiscalizarea imprimantei.