SmartCash Retail Management System

Plata cu bonuri valorice

Plata cu bonuri valorice

Previous topic Next topic  

Plata cu bonuri valorice

Previous topic Next topic  

In cazul in care plata se face (si) cu bonuri valorice, se poate folosi calculatorul de bonuri valorice, in urma apasarii butonului Bon Valoric daca la Configurare POS / Personalizare POS /Plati si Forme de Plata este bifata optiunea Utilizeaza calculator pentru Bonuri Valorice,

 

 

pe ecran va fi afisat calculatorul pentru bonuri valorice:

 

 

Dupa cum se observa, interfata se compune din 2 zone delimitate in sectiuni:

1) Panoul din stanga contine lista bonurilor valorice acceptate si suma totala de plata stabilita in backoffice,dar si butonul pentru schimbarea furnizorului de bonuri (in caz ca exista mai multi furnizori).

 

2) Panoul din dreapta, este compus din trei sectiuni:

 

Sectiunea superioara

Aici se afiseaza numarul propus de bonuri, suma acestora si diferenta intre aceasta suma si suma de plata. Daca aceasta suma este negativa, afisarea se va face pe fond rosu pentru a atentiona operatorul de acest lucru. Acest lucru este necesar deoarece nu se poate da rest la tichete. Numarul propus de bonuri este calculat automat, in functie de valoarea bonului selectat in sectiunea din stanga, in functie de totalul de plata si de starea optiunii Rotunjire implicita numar de bonuri in plus de la Configurare POS / Personalizare POS /Plati si Forme de Plata dupa cum se observa si in imaginea de mai jos:

 

 

Daca aceasta optiune este bifata, atunci se va propune un numar de bonuri care sa acopere suma de plata:

 

 

In cazul in care aceasta optiune nu este bifata, va fi propus un numar de bonuri a caror suma sa fie mai mica sau egala cu suma totala de plata:

 

 

In acest caz, restul de plata va fi pozitiv sau egal cu 0. Daca exista un rest de plata pozitiv acesta va trebui acoperit de client printr-o alta forma de plata.

 

Sectiunea centrala

In aceasta sectiune sunt prezente butoanele prin care se realizeaza interactiunea cu operatorul. Cifrele de la 0 la 9 pot fi folosite pentru a modifica numarul de bonuri propus. Butonul X realizeaza confirmarea operatiei iar butonul C reprezinta anularea acesteia. Butonul Accepta bonuri realizeaza acceptarea bonului sau bonurilor selectate si adaugarea acestora in lista prezenta in Sectiunea inferioara. Operatia de acceptare este reversibila prin apasarea butonului Anulare bonuri. Iesirea din calculatorul de bonuri se face folosind butonul Ok.

 

Modul de incasare cu bonuri valorice se desfasoara in felul urmator: in cazul in care clientul doreste sa achite cu un numar de bonuri corespunzator cu numarul calculat de program se apasa butonul Accepta Bonuri. In cazul in care numarul de bonuri ale clientului este mai mic decat numarul de bonuri calculate de sistem, se apasa pe butonul numeric corespunzator numarului de bonuri ale clientului, apoi pe tasta X si pe butonul Accepta Bonuri

 

Sectiunea inferioara

Aici sunt prezentate lista platilor realizate pana acum corespunzatoare bonului deschis, suma totala a acestora si restul ramas de plata.

 

 

In cazul in care clientul va achita cu un voucher emis de catre magazin (retea de magazine), dupa apasarea butonului Accepta bonuri pe ecran va fi afisata o fereastra care il va anunta pe operator ca trebuie sa introduca codul scris pe voucher pentru validarea tichetului (verificarea existentei in baza de date a tichetului respectiv).