SmartCash Retail Management System

Fiscalizarea Imprimantei

Fiscalizarea Imprimantei

Previous topic Next topic  

Fiscalizarea Imprimantei

Previous topic Next topic  

Din tab-ul Fiscalization se pot efectua toate operatiile necesare pentru fiscalizarea imprimantei. Anterior acestei operatii trebuie setat header-ul de bon asa cum s-a explicat in capitolul anterior.

 

 

Pentru fiscalizare se efectueaza urmatorii pasi:

 

1) Setarea numarului serial si a numarului de reset RAM

Pentru setarea numarului serial al imprimantei si al numarului de reset RAM se foloseste butonul Program Serial And Fiscal Memory Number. Va fi afisata o casuta cu 2 campuri: in campul Serial Number se scrie numarul serial al imprimantei, exemplu VF000001, iar in Fiscal Memory Number se trece numarul resetului, exemplu 00000001 si se apasa butonul Set Serial + Fisc Mem Nmb - [ 36H ].

 

Operatia nu este necesara in mod normal la prima fiscalizare a imprimantei fiscale. Ea trebuie insa efectuata cu ocazia oricarui RAM reset, in cazul in care acesta a survenit.

 

2) Se seteaza cotele de TVA

Pentru a putea seta taxele TVA trebuie introdusa parola in campul Unlock Password. Parola este: eltrade + ziua din luna care este setata in imprimanta (vezi programarea pentru Data si Ora) exemplu eltrade29, 29 fiind ziua setata in imprimanta.

In casutele de TVA se vor introduce  pe rand valorile celor 4 taxe de TVA programabile ale imprimantei, chiar daca nu se lucreaza cu toate (cele nefolosite se vor seta pe valoarea 0). In caz ca sunt valori TVA cu virgula mobila, virgula mobila va fi inlocuita de punct (ex. 19.23, 21.50).

Exemplu: daca se considera ca se va lucra doar cu 1 cota de TVA atunci in exemplul de mai sus s-au setat astfel:

cota A: valoarea 19%;
cota B: valoarea 0%, neutilizata;
cota C: valoarea 0%, neutilizata;
cota D: valoarea 0%, neutilizata;

 

Chiar daca nu se utilizeaza si cotele B,C,D ele trebuie setate valoric, recomandabil la valoarea 0. Cota E, fara TVA, are valoarea impicita 0% si nu poate fi setata.

 

Observatie 1: Programarea cotelor de TVA trebuie facuta imediat dupa raportul Z la imprimanta, pana la deschiderea primului bon.

Observatia 2: Valorile cotelor de TVA trebuie sa corespunda cu cele ale aplicatiei SmartCash atat in valoare cat si in ordinea definirii.

 

3) Setarea codului fiscal si a numarului unic de inregistrare pentru echipamentul fiscal

 

Se introduce Reg. Number, exemplu MB1234567890, in cazul in care aveti  mai putine caractere se completeaza cu spatii pana la 12 caractere.

Se introduce Tax. Number, exemplu CFR6301606, in cazul in care aveti  mai putine caractere se completeaza cu spatii pana la 15 caractere.

 

4) Setarea punctului zecimal

Se selecteaza optiunea Decimal Point Operation Flag si cea de Record Generation in Fiscal Memory.

 

5) Fiscalizarea Imprimantei

Se apasa butonul Fiscalize Printer - [ 036H ], comanda fiind trimisa catre imprimanta. In caz de reusita a operatiei va fi scos un bon pe care se vor tiparii cotele de TVA setate in imprimanta.

Operatia este ireversibila.

In urma operatiei se anuleaza toate registrele, imprimanta va deschide un bon nefiscal in care va indica faptul ca s-a efectuat schimbarea cotelor TVA si data operatiei. Din acest moment se pot emite bonuri fiscale iar rapoartele Z vor fi salvate in memoria fiscala.

Bonul nefiscal emis cu aceasta ocazie se va atasa la dosarul pentru fiscalizare, pe el fiind inscrise data si ora la care echipamentul a intrat in regim normal de operare.

 

Observatie 1: Operatia de fiscalizare odata reusita impiedica revenirea imprimantei in modul nefiscal.

Observatie 2: Din acest moment se mai pot seta numai cele doua linii de footer, numarul de zecimale si cotele TVA, celelalte variabile fiind memorate in mod permanent in imprimanta.