SmartCash Retail Management System

Editor Comenzi Planificate

Editor Comenzi Planificate

Previous topic Next topic  

Editor Comenzi Planificate

Previous topic Next topic  

In cadrul Comenzilor Planificate,SmartCash Shop va pune la dispozitie  un editor pentru acestea.Acesta este valabil in cadrul meniului principal prin selectarea Aprovizionare/Comenzi Planificate/Editor Comenzi Planificate.

Editorul pentru Comenzi Planificate este folosit pentru a vizualiza fiecare comada planificata in functie de fiecare furnizor in parte.La apelarea meniului se deschide o noua fereastra :

 

 

Din imaginea prezentata mai sus observam ca fereastra specifica editorului de comenzi planificate este impartita in doua:in partea stanga avem un panou de afisare detalii, de unde se pot selecta anumite criterii de selectie a planificatoarelor precum si listarea la imprimanta sau exportul intr-un alt format.Imaginea de mai jos ilustreaza criteriile de selectie in cadrul planificatoarelor:

 

 

Lucrul cu editorul de comenzi planificate este cat se poate de simplu,dupa selectarea furnizorului se selecteaza din bara derulanta intervalul de timp pentru care se doreste vizualizarea comenzilor planificate.In sectiunea Detalii Comanda Planificata,sunt afisate comenzile pentru intervalul de timp selectat.In partea inferioara a panoului gasim butoanele Printare si Export ce ajuta la listareala imprimanta si exportului in alt format.

 

In partea superioara dreapta gasim articolele specifice selectate pentru fiecare comanda planificata in parte,codul pentru fiecare articol dar si cantitatea comandata.

In partea inferioara putem adauga,modifica,sterge articole sau emite comenzi pentru data planificata prin butoanele specifice prezentate mai jos:

Rularea functiei aferente butonului genereaza in mod automat o comanda cu articolele si cantitatile aferente calculate de program in baza unor parametri comepletati de utilizator. Apasarea acestui buton deschide urmatoarea fereastra de interogare:

 

 

Utilizatorul are de ales  metoda de stabilire a comenzii, avand urmatoarele doua posibilitati:

 

Reaprovizionare dupa viteza de vanzare calculata de la ultima receptie

 

Metoda aceasta propune adaugarea pe comanda doar a acelor articole ce sunt achizitionate numai de la furnizorul selectat. Cantitatea comandata este calculata pe baza vitezei de vanzare zilnice calculate doar pentru intervalul de timp scurs de la ultima aprovizionare pentru fiecare articol, valoarea rezultata fiind ajustata cu valoarea stocului curent. Este metoda de calcul utilizata in cadrul Calculatorului de Comenzi.

Bifarea acestei optiuni urmata de apasarea tastei OK are drept rezultat deschiderea urmatoarei ferestre:

 

 

In aceasta interfata - comuna cu cea a Calculatorului de Comenzi - este bifat in mod automat tipul de unitate de unde se va efectua aprovizionarea - furnizor - si numele furnizorului ales in prealabil la deschiderea comenzii. Se alege tipul de clasificare al articolelor in functie de care se alege departamentul sau clasa de produse pentru care se doreste a se efectua comanda. De asemenea, este completata implicit rubrica aferenta numarului de zile pentru care se va efectua aprovizionarea, precum si cea referitoare la marja de intarziere pe care operatorul si-o stabileste pentru a evita o posibila ruptura de stoc pentru respectivele articole. Acesti doi paramentri sunt stabiliti de operator inca de la deschiderea comenzii.

In urmatoarele doua campuri se pot selecta doar articolele care au receptii intr-un interval de timp definit de utilizator, precum si articolele ce au viteze de vanzare nule si un numar de zile definit de utilizator de la ultima receptie.

In partea inferioara a ferestrei, filtrele asupra comenzii sunt pozitionate automat pe optiunea Cantitate comandata > 0, prin care se conditioneaza afisarea doar a articolelor la care se propun spre comandare cantitati pozitive.

Exista posibilitatea listarii complete a denumirii articolelor pe respectiva comanda punand bifa omonima din partea de jos a ferestrei.

 

Pentru adaugarea de articole in comanda se apasa butonul Adauga articol sau tasta F5. Pe ecran va apare fereastra de mai jos:

 

 

 

 

Dupa selectarea articolului este necesara completarea singurului camp inscris cu alb, respectiv Comanda UM Vanzare, urmata apoi de apasarea tastei OK.  Totusi,  in afara acestui camp, mai sunt prezente spre consultare o serie de campuri cu caracter informativ, unele dintre ele calculate pe baza parametrilor definiti ai comenzii, prezente si in cadrul Calculatorului de Comenzi:

Zile vanzare: numarul de zile trecute de la precedenta achizitie a respectivului produs de la furnizorul selectat;
Cantitate vanduta: numarul de bucati vandute din respectivul produs de la ultima achizitie pana in prezent;
Viteza de vanzare: numarul mediu al produselor vandute de la ultima achizitie, indicator obtinut ca raport intre cantitatea vanduta si zilele de la precedenta aprovizionare;
Zile pana la Livrare: parametrul definit in cadrul ferestrei de deschidere a unei comenzi noi, semnificand perioada de timp pentru care se doreste sa se faca aprovizionarea fara ca gestiunea sa fie afectata de ruptura de stoc;
Comanda calculata: cantitatea din acel articol pe care aplicatia o propune spre achizitionare pe baza celorlalti indicatori prezenti in lista;
Cant UM Furnizor:  cantitatea in cazul in care pentru respectivul furnizor se foloseste o unitate de masura alternativa;
Pret curent: pretul de vanzare cu TVA al respectivului articol;
Pret Nou: pretul de vanzare cu TVA nou propus al respectivului articol;
Pret Achizitie: ultimul pret de achizitie al respectivului articol;
Data ultimei receptii: data la care a fost efectuata ultima receptie ce contine produsul in cauza;
Furnizorul: ultimul furnizor ce a livrat acel produs;
Stoc Curent: stocul la momentul efectuarii comenzii;
Pe alte Comenzi in Lucru: cantitatea din respectivul articol aflate pe alte comenzi deschise;
Pe Comenzi Lansate: cantitatea din respectivul articol aflate pe alte comenzi emise, dar nu receptionate.

 

Dupa completarea acestor date, introducerea efectiva a articolului va fi facuta apasand tasta OK.

 

Dupa ce au fost completate articolele si cantitatile aferente pe comanda, se apasa butonul Emite Comanda sau tasta F4 de la tastatura. Aceasta actiune are drept efect trecerea comenzii din  format editabil - cu starea comenzii Deschisa - in format needitabil, asociindu-se starea comenzii numita Asteapta Livrarea.

 

Nota:

Fereastra Editor Comenzi Planificate permite filtrarea, sortarea si gruparea elementelor, pentru a avea o imagine mai buna asupra intrarilor cautate. Pentru mai multe detalii despre realizarea acestor operatii va trebui sa accesati subcapitolele Filtrare, Sortare si Grupare.