Optiuni Generale

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Configurarea programului SmartCash Shop > Personalizare SmartCash >

Optiuni Generale

Sectiunea Optiuni generale permite setarea unor parametri impliciti de lucru ai programului, parametri a caror modificare aduce schimbari mai ales in formatul de afisare si completare a datelor pe parcursul rularii programului SmartCash Shop, customizand totodata si accesul la unele din functiile programului.

 

Nota:

Optiunile globale sunt valabile pentru orice statie conectata la aceeasi baza de date. Modificarea acestor optiuni de la orice statie SmartCash Shop se aplica automat la toate statiile de lucru.

 

 

 

server_baza_de_date_personalizare_SC_Optiuni_generale

Optiuni Generale

Ortografiaza automat numele de localitati si optiunile de program: Formateaza unitar toate denumirile de localitati introduse in baza de date a programului dupa urmatoarele reguli:

1. Intodeauna capitalizeaza prima litera la inceputul de cuvant;

2. Elimina automat prefixul: S.C. din denumirile firmelor;

3. Ortografiaza corect si unitar tipurile de societati (S.R.L., S.A. etc.);

Cantitate fizica egala cu cea din documente la receptie din fisier packlist: Programul SmartCash Shop permite declararea atat a cantitatii fizice cat si a celei din documente in momentul in care se face o receptie de marfa. In cazul in care receptia este automata (import automat trasnsfer marfa din reteaua de magazine), se poate opta ca cele doua valori sa fie egale in mod implicit;

Foloseste referinta valutara la pretul de achizitie la receptie marfa: Determina ca la receptia marfurilor de la furnizori sa se poata folosi si pretul in valuta al articolului pentru stabilirea pretului de achizitie;

Foloseste metoda de activare a preturilor prin semaforizare POS: in urma bifarii, in interiorul SmartCash Shop se va observa aparitia sectiunii Activare Preturi prin Semaforizare in meniul Modificari Pret.

Afiseaza caracterul de control pentru codurile EAN: Se poate opta pentru afisarea sau neafisarea caracterului de control in cazul codurilor EAN. Prin debifare, ultimul caracter (al 13-lea pentru coduri EAN13 sau al 8-lea pentru coduri EAN-8) nu se mai afiseaza. Deoarece ultimul caracter dintr-un cod EAN este unul de control, determinat aritmetic printr-un algoritm din primele 12/7 caractere, el nu este salvat in baza de date SmartCash. Optiunea asigura recalcularea sa la runtime pentru a afisa codul asa cum este el tiparit si pe eticheta.

Tipareste data si ora listarii pe rapoarte: In cazul in care rapoartele sunt tiparite, se poate opta pentru tiparirea datei si a orei la care s-a efectuat operatia. Prin bifare data si ora vor fi tiparite;

Interzice compensarea articolelor cu preturi de vanzare diferite: In mod normal, in cazul in care exista diferente de stoc intre articole similare, acestea pot fi compensate. Daca bifati aceasta optiune, compensarea nu va mai putea fi facuta decat pentru articole cu acelasi pret de vanzare. In acest fel se limiteaza posibilitatea de eroare "intentionata";

Foloseste cititorul de coduri de bare pentru autentificare: Aceasta optiune este folosita pentru accesul in sistem prin intermediul cardurilor de securitate SmartCash activand scanerul in fereastra de logon;

Foloseste varianta scurta pentru registrul de casa (total zilnic incasari): Daca este bifata, pe registrul de casa se preiau numai totalurile zilnice pentru fiecare casa si Z in parte si nu incasarile detaliate pe bonuri;

Corectie valoare achizitie N.I.R. dupa valoarea facturii (in limita tolerantei): La inchiderea receptiilor de la furnizori, programul SmartCash Shop verifica singur daca totalul valoric la pret de achizitie calculat ca suma pe articole este egal cu suma de control introdusa ca valoare totala de achizitie la deschiderea receptiei.  Activarea optiunii permite ca in limita tolerantei (+/- 1/4 din unitatea monetara - ex. 25 Bani), diferenta dintre valoarea facturii si valoarea de achizitie N.I.R. sa fie inclusa in pretul de achizitie al celui mai scump articol proportional cu cantitatea pentru acesta. Astfel sunt solutionate automat erorile de rotunjire a calcului prin doua metode diferite a valorii totale a NIR-ului.

Retur la furnizor pe baza de factura storno: Daca este bifata, este permisa introducerea in paralel cu editarea avizului de iesire a valorilor din factura storno de retur a furnizorului. Datele vor fi folosite ulterior in sistemul contabil pentru reconcilierea financiara cu furnizorul respectiv. returul de marfa la furnizor se va face pe baza unei facturi storno, emisa de furnizor;

Emitere de documente numai cu data curenta: In cazul in care bifati aceasta optiune, se va garanta folosirea datei curente pentru emiterea oricarui document. Este o metoda obligatorie pentru a garanta consistenta raportului de gestiune si raportarea corecta a datelor catre centrala de magazine;

Foloseste campul detalii din catalog pentru identificare cu scanner: Optiunea este utila daca se opteaza pentru utilizarea la identificarea produselor a unui cod de bare alfanumeric, de lungime variabila gen Code128 sau EAN128. Acest cod trebuie salvat in campul Detalii din catalogul de produse pentru a fi utilizat in acest mod.

Blocheaza accesul la pretul de achizitie pe receptiile de marfa: Nu permite utilizatorului accesul la pretul de achizitie in cadrul receptiilor.

Interzice modificarea pretului de vanzare sub ultimul pret de achizitie: Aceasta optiune stabileste o validare globala care se aplica oriunde este posibila modificarea pretului de vanzare (la receptie, in catalogul de produse, la modificarea multipla, etc.). Astfel nu va mai fi posibila vanzarea produselor sub ultimul pret de achizitie.

Interzice receptia facturilor sau avizelor cu acelasi numar: Aceasta optiune stabileste ca sistemul sa nu permita la receptia articolelor adaugare de facturi sau avize cu acelasi numar ca cele precedente

Utilizeaza calculator de preturi de vanzare la articole noi: Daca este folosita, optiunea activeza calculatorul de preturi de vanzare la adaugarea oricarui articol nou (inexistent in catalog) din interiorul unei receptii.

 

calcul_pret_012019

 

Astfel este scurtat timpul de introducere date in cazul calcularii pretului de vanzare pe baza de adaos comercial pornind de la pretul de achizitie curent. Daca insa se opereaza cu liste de preturi prestabilite, metoda este stanjenitoare si trebuie dezactivata pentru a permite introducerea directa a pretului de vazare in caseta de adaugare  articole.

Personalizare comisie de receptie la listare NIR: Daca se foloseste, functia asigura posibilitatea de introducere a numelor persoanelor ce compun comisia de receptie inainte de tiparirea oricarui NIR.

 

  comisie_receptie_NIR_012019
 

Omite importul articolelor cu stoc 0 de pe comenzi de livrare: Aceasta optiune permite efectuarea unei comenzi de livrare de pe care sunt excluse articolele pentru care nu exista stoc.

Adauga procent TVA la fiecare articol de pe fatura fiscala: Permite afisarea cotei procentuale de TVA pentru fiecare rand de pe factura fiscala. Se foloseste acolo unde pe o singura factura cu ridicata existe articole cu cote de TVA diferite.

Atentioneaza depasire de stoc si la vanzare sub limita stocului: Odata activata, functia asigura informarea permanenta cand se incearca adaugarea de articole pe documente, pentru care stocul s-a epuizat. Daca este dezactivata si functia din Optiuni Generale de limitare la vanzare sub stoc este dezactivata de asemenea, operatorul nu stie cand a trecut cu iesirile sub stoc.

Verifica actualizari de catalog dupa fiecare raportare la centrala: Optiunea forteaza magazinele care opereaza in retea ca dupa fiecare raportare zilnica la centrala de magazine sa primeasca automat si actualizarile de catalog si preturi transmise de la centrala de magazine (daca exista pe server). Prin utilizarea acestei functii se reduce latenta de aplicare a politicilor de vanzare in retele mari de magazine.

Listare NIR numai cu preturi de achizitie (NIR depozit): Activata, functia ascunde coloanele privitoare la pretul de vazare, margine comerciala, etc de pe NIR-uri. Utila la receptia in depozite zonale sau unde gestiunea se efectueaza la pret de achizitie si nu la pret de vanzare.

Listeaza raportul de gestiune si la valoarea de achizitie: Activarea acestei functii isi produce efectul numai daca in sectiunea Reguli Globale, programul backoffice este configurat sa opereze in limita stocului existent. In caz contrar coloana cu valoarea de achizitie de pe raportul de gestiune este ascunsa deoarece valorile incluse sunt irelevante (la articolele descarcate pe stoc negativ nu exista preturi de achizitie). In situatia aceasta, singura informatie corecta privind preturile de achizitie se obtine numai dupa o inchidere lunara.

Ascunde preturile de achizitie pentru utilizatori: Functia permite ascunderea oricarei informatii care poate duce la calculul adaosului comercial sau a profitului brut din programul SmartCash Shop. Se foloseste in retele de magazine unde nu se doreste cunoasterea acestor informatii decat la nivel central.

Permite Accesul la Inventarierea instant: Functia permite accesul la reglarea automata cu LDI la vanzarea prin POS pe stoc negativ.

Arata preturile de achizitie pe aviz: Permite ascunderea pretului de achizitie de pe avizele de insotire;

Forteaza completarea campurilor ILN/GLN Fax, E-mail la lista de Magazine : Obliga completarea campurilor ILN/GLN,Email la lista de Magazine.

Forteaza completarea campurilor Cod Client la lista de Clienti: Obliga completarea campurilor Cod Client in lista de Clienti

Forteaza completarea campurilor Cod Furnizori la lista de Furnizori: Obliga completarea campurilor Cod Furnizori in lista de Furnizori.

   Ultimele 3 optiuni sunt facute special pentru centralele de magazine pentru a nu propaga informatii fara campuri vitale la interfatarea cu alte programe (ex. SAP).

Verifica la receptie incadrarea cantitatii: In momentul in care se efectueaza o receptie cantitatea de pe document trebuie sa fie egala cu cea fizica din cadrul receptiei.

Interzice compensarea articolelor cu campul Detalii inconsistent: Daca este folosita, functia interzice efetuarea de compensari intre articole care au campul Detalii cu o valoare si cele care au acest camp nul.

Forteaza unicitatea campului detalii in catalogul de produse: Daca este folosita, functia trateaza campul de Detalii ca pe un camp de tip CodProdus asigurand unicitatea valorilor introduse in acesta.

Forteaza activarea preturilor dupa actualizarea catalogului de produse: Activarea aceastei functii permite automatizarea activarii preturilor in momentul actualizarii catalogului de produse.

Calculeaza TVA la vanzari cu ridicata prin adaugare la valoarea fara TVA: Activarea acestei functii ofera posibilitatea calcularii valorii finale cu TVA in mod corect matematic, prin rotunjire la 2 zecimale, prin adaugarea valorii TVA-ului la valoarea fara TVA.

Foloseste clasificarea pe Departamente in catalogul de produse: In functie de bifarea acestei optiuni se poate afisa sau nu in Catalogul de produse clasificarea in functie de Departamente.

Permite aplicarea de numerar rapid la reconcilierea bonurilor fara plata: Activarea acestei functii are drept scop reconcilierea valorii vanzarilor  cu valoarea incasarilor de pe bonurile scoase la casa de marcat in cazul in care, dintr-o eroare, cele doua nu coincid.

Interzice duplicarea Codului Fiscal la Clientii facturabili: Nu permite adaugarea unui alt client cu un cod fiscal existent.

Interzice duplicarea Codului Fiscal la Furnizori: Nu permite adaugarea unui alt furnizor cu un cod fiscal existent.

   Cele doua optiuni interzic prin atentionare alocarea aceluiasi cod fiscal pentru doi clienti/furnizori diferiti.

Foloseste preturi de achizitie negociate: Bifarea acestei optiuni are drept rezultat completarea automata a preturilor de achizitie in cazul in care acestea au fost negociate cu furnizori. Preturile negociate se introduc din Catalogul de produse, apasand butonul Pret negociat.

Interzice receptia articolelor fara preturi de achizitie negociate valabile: Aceasta optiune este corelata cu cea precedenta, avand drept scop interzicerea receptiei pentru articole care nu au predefinit un pret de achizitie ce a fost negociat cu furnizorul.

La importul comenzilor interne adauga cantitatea sau stocul curent: In momentul efectuarii unei vanzari care se face pe baza unei comenzi interne emise in prealabil, daca cantitatea asociata unui articol depaseste valoarea stocului din acel moment, programul va prelua doar valoarea existenta in acel moment pe stoc.

Permite receptia la pret superior fata de pretul negociat: Cand aceasta optiune este bifata, receptia se poate face la pret crescut fata de cel negociat initial.

Verificarea la receptie incadrarea articolelor in termenul de expirare acceptat: In momentul efectuarii receptiei de la furnizor, se verifica daca produsul se incadreaza in termenul de expirare acceptat (definit in catalog).

Interzice receptia articolelor cu termen de expirare sub limita de acceptare: Interzice receptia articolelor cu termen de expirare depasit.

Utilizeaza alerte operationale: Utilizeaza toate alertele ce tin de operatii.

Valideaza accesul la Inventarierea Instant prin autentificare: In momentul in care se doreste o inventarie instant este nevoie de autentificare pentru a verifica drepturile  la inventariere.

Interzice receptia multipla a unei comenzi de aprovizionare: Nu se pot opera mai multe receptii simultan pentru o comanda de aprovizionare.

Valideaza Codul Fiscal la furnizori: Este folosit in momentul in care se adauga un furnizor se verifica daca codul fiscal asociat este compatibil cu cel al furnizorului in cauza.

Permite accesul la stocul din intreaga retea de magazine: Aceasta optiune ofera utilizatorilor dreptul de a vedea stocul in toata reteaua de magazine.

Atentioneaza duplicarea unui articol pe aceasi receptie de la terti: In cadrul tuturor receptiilor de la terti atentioneaza duplicarea articolelor.

Atentioneaza duplicarea unui articol pentru toate operatiile de iesire: In cadrul tuturor operatiilor de iesire la duplicarea fiecarui articol SmartCash Shop atentioneaza existenta acestuia.

Valideaza consecutivitatea codurilor interne: Aceasta optiune asigura consecutivitatea codurilor interne din sistem.

Interzice importul comenzilor interne cu stoc insuficient: Nu permite importul de o comanda dintr-o retea de magazine in cazul in care stocul este insuficient.

Interzice importul receptiilor interne cu stoc insuficient: Nu permite receptia articolelor dintr-o retea de magazine in cazul in care stocul este insuficient.

Forteaza introducere pret de achizitie storno pe linie daca s a introdus valoarea totala storno: Permite afisarea pretului de achizitie storno desfasurat pe linii.

Interzice importul fisierelor TXT care contin stoc insuficient: Nu permite importul comenzilor din fisiere de tip txt daca stocul este insuficient

Interzice coduri multiple de la acelasi furnizor extern: Nu permite adaugarea codurilor multiple la acelasi furnizor extern.

Interzice duplicarea codului de articol pentru acelasi furnizor extern: Nu permite adaugarea codului de articol de doua ori pentru acelasi furnizor extern.

Forteaza culegerea receptiilor pe baza valorii de achizitie pentru facturi: Daca optiunea este bifata, se va putea selecta numai valoarea de achizitie, altfel se va putea alege intre valoare sau pret.

Permite receptionarea articolelor cu pret de achizitie nul: Permite receptionarea articolelor fara a avea stabilit un pret de achizitie.

Interzice compensarea articolelor fara unitate de masura identica: Nu permite deschiderea unei compensari fara a avea unitatea de masura a articolelor identica.

Utilizeaza coduri de client pentru articole la facturare: Activarea acestei optiuni permite afisarea codului de client la facturare.

Utilizeaza pretul de vanzare de pe lista curenta de preturi la selectia articolelor din catalog: Permite adaugarea pe vanzare cu ridicata a unui articol cu pret de vanzare diferit fata de cel din catalog.

Permite discount valoric la vanzarea cu ridicata peste valoarea facturii( factura pe minus ): Aceasta optiune permite acordarea de discount peste valoarea facturii respective chiar daca valoarea devine negativa.

Permite anularea documentelor: Ofera dreptul de a anula documente (in general facturi).

Permite utilizarea cotei TVA E - Except: Permite operarea cu 0% TVA.

Permite accesul la clienti nefacturabili la urmarire clienti: Aceasta optiune ofera posibilitatea de a vedea clientii nefacturabili in interiorul meniului "Urmarire Clienti".

Interzice returul de pe bonuri fiscale diferite: Nu permite returul a mai multor bonuri fiscale.

Interzice plusuri cantitative la receptie marfa: Optiunea nu permite primirea de plusuri cantitative.

Adaugare automata plusuri/minusuri de monetar POS pe registrul de casa ca diferenta fata de Z: Optiunea asigura calcularea automata a plusurilor sau minusurilor din registrul de casa.

Permite adaugarea incasarilor la emiterea facturilor cu ridicata: Functia permite ca imediat dupa emiterea si listarea facturii sa se efectueze si introducerea datelor privind incasarea. Functia este utila pentru operatorii care factureaza de exemplu marfa transmisa prin colete postale pentru care plata este efectuata in avans prin banca iar factura se emite dupa intrarea banilor in cont.

Interzice inchiderea facturilor de vanzare cu ridicata neincasate complet: Nu permite inchiderea facturilor pana cand vanzarea nu a fost incasata in intregime.

Adaugare procent TVA la fiecare articol de pe aviz: Afiseaza TVA pentru fiecare articol in parte pe aviz si listarea lui defalcat pe cote de TVA.

Interzice accesul la raportul de gestiune daca exista vanzari neoperate pe stoc: Optiunea are rolul de a nu permite accesul la raportul de gestiune pana cand nu a fost facuta inchiderea (masura de siguranta).

Permite efectuarea de comenzi de livrare si vanzari cu ridicata in valuta: ofera posibilitatea de a alege intre LEI sau valuta.

Completeaza prima incasare efectuata la emiterea facturilor cu ridicata cu valoarea de plata: La prima incasare va fi afisat pe factura automat valoarea totala de plata.

Afiseaza codul de clasificare/categorie la inceput in interfata programului: Aceasta optiune reprezinta o organizare custom a claselor de produse si consta in atribuirea unui cod, definit de operator, inaintea numelor de clase/subclase, care permite ordonarea acestora dupa placul operatorului.

Afiseaza codul de clasificare/categorie la sfarsit in interfata programului: Aceasta optiune reprezinta o organizare custom a claselor de produse si consta in atribuirea unui cod, definit de operator, dupa numele claselor/subclaselor, care permite ordonarea acestora dupa placul operatorului.

Foloseste ordinea de sortare personalizata pentru clasificari/categorii in interfata programului: ofera posibilitatea personalizarii metodei de sortare.

Utilizeaza numerotarea automata a marcii pentru operatori: Daca se bifeaza aceasta optiune, programul va numerota automat codurile atribuite operatorilor.

Interzice adaugarea articolelor pe o receptie fara comada de aprovizionare: Prin activarea acestei optiuni, nu se pot adauga articole pe o receptie goala,este necesar  sa folositi butoanele de import pentru adaugarea articolelor.

Interzice adaugarea de articol pe documente fara relationare furnizor: Prin activarea acestei optiuni articolul nu poate fi adaugat pe document daca nu are o relatie cu acel frunizor.

Utilizeaza coduri PLU pentru codificarea unitara a articolelor (PLU=Sku): Articolele din catalogul de produse contin si un cod PLU, atat la adaugare cat si la modificarea articolelor este necesara introducerea codului PLU.

Forteaza  selectia unui furnizor implicit in catalogul de articole: Nu permite adaugarea unui articol in catalog  fara selectarea unui furnizor implicit

La adaugarea unui nou furnizor genereaza automat un cod de furnizor: Prin activarea acestei optiuni cand  se adauga un furnizor nou ,programul SmartCash ii genereaza automat   un cod de furnizor.

Interzice modificarea campului cantitate in UM  furnizor la comenzi de aprovizionare: Prin activarea acestei optiuni nu se poate modifica campul UM la furnizori pe articolele din comenzile de aprovizionare.

Procesare automata importuri Mobility in limita comenzilor de aprovizionare: La deschiderea unei comenzi de aprovizionare cu terminalul mobil, aceasta  este afisata automat si in lista comenzilor de aprovizionare din aplicatia  SmartCash Shop

Permite aplicarea de majorari procentuale pe articole: Aceasta optiune ofera posibilitatea de aplicare a majorarii procentuale pe articole in nomenclatorul de produse. (In coloana Discount se adauga valoarea de majorare pozitiva, daca se aplica discount se noteaza valoarea cu "-" in fata valorii)

Interzice vanzarea cu ridicata catre clientii cu limita de creditare depasita: Daca pentru clientul respectiv valoarea soldului de pe vanzarea cu ridicata depaseste limita de creditare maxim admina din personalizarea clientului, nu se poate efectua inchiderea ei decat prin autentificarea unui utilzator cu drepturi de autorizare operatii critice.

Interzice vanzarea cu ridicata catre clientii cu facturi scadente depasite: Daca pentru clientul respectiv  data facturii scadente de pe vanzarea cu ridicata depaseste limita  de zile scadente maxim admise din personalizarea clientului, nu se poate efectua inchiderea ei decat prin autentificarea unui utilizator cu drepturi de autorizare operatii critice.

Foloseste preturi de vanzare planificate: Aceasta optiune permite accesul la preturile de vanzare planificate in catalogul de produse, ele se pot planifica atat pe catalogul general cat si pe cataloagele alternative.

Interzice duplicarea unui articol pe o comanda de aprovizionare: Aceasta optiune interzice adaugarea unui articol care exista dej a in comanda respectiva.

Ortografiaza automat denumirea clientilor: Prin activarea acestei optiuni se efectueaza verificarea ortografica a clientilor la salvarea lor in aplicatia SmartCash Shop

Ortografiaza automat denumirea furnizorilor: Prin activarea acestei optiuni se efectueaza verificarea ortografica a furnizorilor  la salvarea lor in aplicatia SmartCash Shop

Exclude de pe comenzile automate OPL  articole fara pret de achizitie: Prin activarea acestei optiuni, articolele fara pret de achizitie nu sunt  permise  pe comenzile automate OPL.

Interzice adaugarea de articole  fara pret de achizitie pe comenzile de aprovizionare: Prin activarea acestei optiuni  programul SmartCash Shop nu permite adaugarea unui articol  pe o comanda de aprovizionare daca  acesta nu are un pret de achizitie  stabilit.

Activeaza colectarea campului Cantitate comandata pe comenzile de livrare: Prin activarea acestei optiuni in comanda de livrare este afisata si coloana cantitate comandata.

Cupleaza campul detalii cu codul PLU pentru codificarea unuitara a articolelor (PLU=SKU): Codul PLU este adus in campul detalii in catalogul de produse  si in rapoartele ce contin articole

Activeaza rotunjirea la unitatea de aprovizionare pentru comenzile catre alte magazine din retea: Prin activarea acestei optiuni  pentru comenzile de aprovizionare care sunt generate catre un magazin/depozit propriu  se rotunjeste cantitatea comandata la ratia de UM Vanzare /UM Aprovizionare.

La modificarea preturilor de vanzare din interiorul unei receptii activeaza automat articolele blocate la vanzare.

Interzice modificarea tipului de articol (standard, generic, variatie): Prin activarea acestei optiuni in catalogul de produse nu se poate modifica tipul  de articole fata de cum a fost adaugat initial in catalog.

Interzice inchiderea receptiilor care contin articole cu pret de vanzare nesetat (0.01): Prin activarea acestei optiuni programul nu permite inchiderea unei receptii daca contine si articole care nu au pretul de vanzare stabilit.

Permite comenzi de aprovizionare si pentru cantitati sub cantitatea minima comandabila per furnizor: Prin activarea acestei optiuni se permite excluderea cantitatii minime comandabile de la un furnizor la adaugarea pe comenzi.

Utilizeaza ca Prevoius Retail Price exclusiv preturi NON Promo: Prin activarea acestei optiuni va aduce ultimul pret de lista fara a fi luat in calcul o eventuala reducere procentuala aplicata la acea data. In cazul in care acesta optiune nu este activa afiseaza pretul obtinut in urma reducerii fata de pretul de lista.

 

 

 

Tot aici putem selecta cotele de TVA pentru marfa si servicii definite in nomenclator, in sectiunea Cote implicite de TVA si stabilirea numarului maxim de zile pentru facturi la bon fiscal.