SmartCash Retail Management System

Utilizatori si drepturi de acces

Utilizatori si drepturi de acces

Previous topic Next topic  

Utilizatori si drepturi de acces

Previous topic Next topic  

Primul pas necesar la inceperea utilizarii sistemului SmartCash RMS este definirea utilizatorilor si a drepturilor de acces ale acestora la functiile sistemului. Aceasta operatie se efectueaza la nivelul aplicatiei SmartCash Shop.

Acest fapt are efect asupra functionarii intregului sistem, de la administrarea punctelor de vanzare cu case de marcat sau terminale POS, la efectuarea de receptii, emiterea de documente sau inventare, folosirea terminalelor mobile radio, etc.

Din momentul autentificarii fata de sistem a unei persoane, pe baza numelui si a parolei stabilite, fiecare operatie a acestuia cu sistemul este auditata, stiindu-se in orice moment, chiar si istoric, cine a operat un anumit document in cadrul sistemului. Acest mecanism impune responsabilitate permanenta asupra actiunilor efectuate, asigurand constientizarea operatorilor asupra importantei functiei lor.

Accesul la programul SmartCash se face doar pe baza de identificare a utilizatorului. Astfel un utiizator este o persoana (angajat, responsabilul de magazin, etc) identificata in program prin nume si parola asociata. Alaturi de datele sale de identificare, un utilizator beneficiaza de un set de drepturi asociate, drepturi care ii pot permite sau interzice accesul la anumite functii ale programului.

Exista cinci tipuri (roluri) de utilizatori ai programului, fiecare cu caracteristicile sale: Administrator, Supervisor si Operatori,E.R.P,Ecommerce.

Administratorul

Administratorul este utilizatorul cu drepturi de configurare in programul SmartCash..

Supervisorul

Utilizatorul de tip Supervisor este destinat operarii cu programul SmartCash in conditii normale. O  caracteristica a acestui tip de utilizator este faptul ca poate descarca tranzactiile de pa casele de marcat cu identitatea oricarui operator.

In imaginea de mai jos se poate observa drepturile de inceput a Supervisorului:

 

 

Operatorul

Utilizatorul de tip operator are acces limitat la program, principalele sale functii fiind indreptate spre operatiile de vanzare cu echipamentele externe(casa de marcat, POS) si reflectarea acestora in program.

Functiile minime la care are acces acesti tip de utilizator sunt:

operatii de consultare a catalogului de produse;
operatii de activare a modificarilor de pret;
vizualizarea operatiilor in lucru.

In afara acestora, utilizatorul de tip Operator poate avea acces si la urmatoarele functii:

operatii de descarcare a stocului cu vanzarile prin POS sau Casa de marcat;
vizualizare, transmitere si retransmitere raportare in cadrul unei retele de magazine;
operatii de import & listare a vanzarilor pe baza echipamentului folosit (casa de marcat, POS);
actualizare lista produse la POS-uri cuplate offline (daca se folosesc);
emitere facturi fiscale la bon fiscal pentru vanzarea cu amanuntul.

 

 

E.R.P

Utilizatorul de tip E.R.P este un tip de operator care poate avea definite orice drepturi de utilizare, dintre cele ce pot fi acordate si unui Supervisor.Acest tip de utilizator este folosit cu scopul integrarii solutiilor E.R.P impreuna cu SmartCash.

Ecommerce

Utilizatorul de tip Ecommerce este un tip de operator caruia i se poate defini orice drepturi de utilizare.Acest tip de utilizator este destinat integrarii platformelor  de vanzare online impreuna SmartCash RMS.

 

Initial, imediat dupa instalare, se regasesc predefiniti trei utilizatori, identificati astfel:

1.Administrator: identificat prin numele Admin cu parola initiala "admin".

2.Supervisor

3.Operator

Se recomanda ca imediat dupa instalare sa se modifice numele de utilizatori initiale in conformitate cu numele reale ale persoanelor cu functiile respective si sa se schimbe parolele de acces.

Un utilizator deja definit nu se mai poate sterge, ci numai dezactiva. Modalitatea de a dezactiva accesul unui utilizator la program este de a seta tipul de acces al acestuia pe Inactiv (detalii privind stabilirea tipurilor de utilizatori in sectiunea Managementul utilizatorilor).

Puteti defini un numar nelimitat de utilizatori din fiecare tip. Singura restrictie verificata automat de catre program, este interdictia de introducere de doua ori a aceluiasi nume de acces.

Nota Importanta!

Configurarea pentru operarea in regim LUA este recomandata asigurand utilizarea exacta si fara modificari neautorizate a sistemului. De asemenea, in acest mod, este asigurata o intretinere mai usoara a sistemelor complexe, prin limitarea accesului operatorilor la alte functii decat acelea prevazute in fisa postului de lucru.

Producatorul recomanda ca modul normal de exploatare al programelor incluse in platforma SmartCash RMS sa fie sub un cont Windows de tipul Limited User Account (LUA) sau Standard User.

Contul de tip LUA poate fi restrictionat astfel incat utilizatorii care opereaza sub acesta sa aiba acces exclusiv la functiile necesare, evitand supraincarcarea interfetei sau aglomerarea calculatoarelor cu programe nedorite.

De asemenea este redus dramatic riscul de infectare cu virusi sau programe spyware, dusmanul principal al oricarui sistem PC.