Editarea unei comenzi

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Aprovizionare > Comenzi de aprovizionare >

Editarea unei comenzi

Dupa apasarea butonului OK din interfata generata prin apasarea butonului Comanda Noua va aparea urmatoarea fereastra:

 

 

Comenzi_de_aprovizionare

 

 

Pentru a se cauta o anumita comanda se poate proceda in doua feluri:

se completeaza, dupa caz, Furnizorul sau Magazinul din retea la care s-a efectuat comanda, Data Emiterii sub forma unui interval de timp, precum si Starea Comenzii a respectivei comenzi;

se completeaza numarul de comanda in dreptul rubricii Cautare Comanda, urmand ca apoi sa se apese butonul Cauta. Bifarea optiunii Cautare cu scannerul urmata de scanarea codului de bare al comenzii tiparite are drept rezultat afisarea pe ecran a acesteia.

 

In cazul in care se utilizeaza prima metoda, este posibil ca cele trei criterii completate sa fie comune mai multor comenzi, lucru ce determina afisarea tuturor comenzilor pe ecran sub forma de taburi, ordonate dupa numarul curent al comenzilor.

 

In cadrul unui comenzi de marfa deschisa se pot efectua urmatoarele operatii:

Modifica Comanda - (F2): modificarea datelor introduse la deschiderea returului;

Sterge Comanda  - (F3): se sterge definitiv returul curent impreuna cu toate articolele adaugate pe aceasta;

Emite Comanda -  (F4): se inchide respectivul retur si stocul este descarcat.

Tipareste comanda: apasarea lui are drept efect tiparirea la imprimanta a comenzii sau exportul acesteia intr-un fisier cu posibilitate de prelucrare, de exemplu Excel.

Actualizare Comenzi: acest buton genereaza actualizarea articolelor si a cantitatilor corespondente de pe comanda in curs, in cazul in care comanda a fost editata de pe mai multe statii de lucru;

Adaugare Automata Articole: aceasta functie genereaza in mod automat o comanda cu articolele si cantitatile aferente calculate de program in baza unor parametri comepletati de utilizator. Aceasta functie va fi descrisa in mod detaliat in capitolul urmator.

Coloane tipar: Se selecteaza coloanele ce doresc a fi printate pe raport din urmatoarea lista, se apasa butonul OK dupa care se genereaza raportul.

 

editare_comanda_032019

 

Asupra articolelor dintr-o comanda se pot efectua operatiile:

Adauga Articol - (F5): se adauga un articol pe comanda curenta;

Modifica Articol - (F6): se corecteaza datele unui articol anterior introdus in comanda curenta;

Sterge Articol - (F7): se sterge un articol din comanda curenta.

 

Nota:

Tastele utilizate pentru operatiile de mai sus F2-F7, sunt aceleasi in toate modulele de program.

 

Totodata, in partea dreapta acestor butoane exista un buton de cautare in cadrul articolelor existente pe comanda, denumirea articolului cautat fiind introdus in prealabil in cadrul campului de culoare alba de deasupra. Bifand optiunea Localizare articol cu scannerul va face posibila pozitionarea automat pe articolul scanat in cadrul comenzii. Bifarea celei de-a doua optiuni, Editarea articol dupa localizare, are drept finalitate deschiderea articolului pentru editare in momentul in care este scanat respectivul produs.

 

Pentru alegerea coloanelor optionale care sa fie afisate in lista comenzii curente se apasa butonul dreapta al mouse-ului pe zona de afisare a articolelor, apoi submeniul Afisare Coloane si se aleg coloanele dorite:

 

shop_284Comenzi_de_aprovizionare_optiuni

 

In acelasi meniu lista, sunt disponibile si functiile de editare a receptiei, activarea lor fiind senzitiva la contextul de lucru.

De asemenea din acelasi meniu contextual este posibila adaugarea articolului curent selectat la lista de etichete ce urmeaza a fi tiparita din modului de etichetare.

 

Nota:

O functie extrem de utila pusa la dispozitie de programul SmartCash si in acest modul, este aceea de Memorare Articol. Disponibila si prin combinatia de taste Ctrl+Z, aceasta functie se afla in prima pozitie a tuturor meniurilor de context din cadrul programului. Folosind aceasta functie, un articol selectat din orice lista de articole este memorat intr-o memorie de lucru. Folosind functia complementara, denumita Articol Memorat (Ctrl+A), disponibila in meniul de context al formelor ce admit introducerea de articole(asemenea Copy&Paste).

 

Exista mai multe moduri de selectare a articolului receptionat:

1. Selectarea directa din lista de articole dupa numele acestuia;

2. Prin introducerea directa a codului de produs. Se alege tipul de cod din campul Codificare si se introduce codul articolului. Daca codul introdus este regasit in catalog, produsul corespunzator va fi selectat si campurile de date se vor completa automat;

3. Prin selectarea din catalogul de produse dupa apasarea butonului shop_toolbarhome.

 

Operatia se mai numeste in alte programe Roll-Up. In orice moment, fereastra se poate restaura cu un dublu-click pe antet, operatie care se mai numeste Roll-Down. Efectul de roll-up este necesar pentru a permite vizualizarea optima a catalogului de produse in vederea identificarii usoare a articolului fara parasirea definitiva a contextului de lucru. Dupa regasirea in catalog este suficienta efectuarea unui dublu click pe articolul selectat in catalog, pentru ca selectia sa fie transmisa automat ferestrei Adaugare articol Comanda Aprovizionare. La primirea articolului aceasta fereastra se va desfasura automat, prezentand articolul selectat. In locul operatiei de dublu click se poate folosi si combinatia Ctrl+S in catalogul de produse.

Daca se bifeaza optiunea Arata articole adociate  atunci pe comanda sunt afisate si articolele asociate de tip taxa verde,ambalaj.

4. Prin introducerea din memoria tampon, folosind functia Articol Memorat, sau combinatia Ctrl+A, disponibila prin meniul de context al formei:

 

shop_popupmemorat

In cazul in care in memoria tampon exista un articol memorat cu functia Ctrl+Z, (Memorare Articol), acesta va fi automat introdus in campurile aferente;

5. Cu ajutorul scanner-ului pentru coduri de bare, bifand optiunea Adaugare cu Scanner Coduri de Bara.

 

Pentru adaugarea de articole in comanda se apasa butonul Adauga articol sau tasta F5. Pe ecran va apare fereastra de mai jos:

 

editare_comanda_012019

 

 

 

Dupa selectarea articolului este necesara completarea singurului camp inscris cu alb, respectiv Comanda UM Vanzare, urmata apoi de apasarea tastei OK. Totusi, in afara acestui camp, mai sunt prezente spre consultare o serie de campuri cu caracter informativ, unele dintre ele calculate pe baza parametrilor definiti ai comenzii, prezente si in cadrul Calculatorului de Comenzi:

Zile vanzare: numarul de zile trecute de la precedenta achizitie a respectivului produs de la furnizorul selectat;

Cantitate vanduta: numarul de bucati vandute din respectivul produs de la ultima achizitie pana in prezent;

Viteza de vanzare: numarul mediu al produselor vandute de la ultima achizitie, indicator obtinut ca raport intre cantitatea vanduta si zilele de la precedenta aprovizionare;

Zile pana la Livrare: parametrul definit in cadrul ferestrei de deschidere a unei comenzi noi, semnificand perioada de timp pentru care se doreste sa se faca aprovizionarea fara ca gestiunea sa fie afectata de ruptura de stoc;

Comanda calculata: cantitatea din acel articol pe care aplicatia o propune spre achizitionare pe baza celorlalti indicatori prezenti in lista;

Cant UM Furnizor:  cantitatea in cazul in care pentru respectivul furnizor se foloseste o unitate de masura alternativa;

Pret curent: pretul de vanzare cu TVA al respectivului articol;

Pret Nou: pretul de vanzare cu TVA nou propus al respectivului articol;

Pret Achizitie: ultimul pret de achizitie al respectivului articol;

Data ultimei receptii: data la care a fost efectuata ultima receptie ce contine produsul in cauza;

Furnizorul: ultimul furnizor ce a livrat acel produs;

Stoc Curent: stocul la momentul efectuarii comenzii;

Pe alte Comenzi in Lucru: cantitatea din respectivul articol aflate pe alte comenzi deschise;

Pe Comenzi Lansate: cantitatea din respectivul articol aflate pe alte comenzi emise, dar nu receptionate.

 

Dupa completarea acestor date, introducerea efectiva a articolului va fi facuta apasand tasta OK.

 

 

Dupa ce au fost completate articolele si cantitatile aferente pe comanda, se apasa butonul Emite Comanda sau tasta F4 de la tastatura. Aceasta actiune are drept efect trecerea comenzii din  format editabil - cu starea comenzii Deschisa - in format needitabil, asociindu-se starea comenzii numita Asteapta Livrarea.

Alte doua butoane de pe interfata comenzii faciliteaza urmatoarele functii:

- butonul Receptie Comanda are drept efect deschiderea listei de NIR-uri pentru asocierea unei receptii la comanda afisata, asociindu-i starea numita In Curs de Receptie. Imaginea de mai jos asociaza receptia cu Nir-ul:

 

editare_comanda_042019

 

- butonul Inchide Comanda are drept efect inchiderea definitiva a comenzii, prin trecerea acesteia in starea Inchis, considerandu-se ca au fost parcurse toate etapele, de la editarea comenzii, emiterea acesteia, receptionarea marfii si finalizand cu inchiderea ei.

 

In prealabil, in cazul ambele operatii apare o fereastra de confirmare si avertizare asupra ireversibilitatii operatiei.

 

Nota:

Transferul la Magazin din retea permite filtrarea, sortarea si gruparea elementelor, pentru a avea o imagine mai buna asupra intrarilor cautate. Pentru mai multe detalii despre realizarea acestor operatii va trebui sa accesati subcapitolele Filtrare, Sortare si Grupare.