Raportul Z

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash POS > Rapoarte Fiscale si Periodice >

Raportul Z

Raportul Z reprezinta un raport totalizator fiscal, obligatoriu, ce insumeaza toate vanzarile intre momentul ultimului Raport Z si cel actual. Inainte de fiscalizare toate rapoartele vor avea numarul 9999, iar dupa, acestea vor incepe de la 1 si vor creste succesiv pana la umplerea memoriei fiscale.

Din Interfata de Acces Functii POS a aplicatiei SmartCash POS se alege user-ul si se introduce parola asociata acestuia. Apoi se va apasa butonul Operatii financiare. In cazul in care parola este corecta pentru user-ul indicat si nu exista un bon fiscal in curs de operare, se va intra in fereastra de Operatii financiare.

 

Observatie: In cazul in care la interfata de Operatii financiare s-a conectat un utilizator cu drepturi de casier, el va avea avea dreptul de a face un Raport Z la imprimanta doar daca Administratorul sistemului ii va oferi acest drept.

 

Se va apasa butonul intitulat Raportul Z, sau tasta F2, moment in care user-ul va fi intrebat daca este sigur de optiunea aleasa. In cazul unui raspuns pozitiv la imprimanta va incepe tiparirea Raportului Z. Daca totul va decurge normal, la finalul tiparirii veti fi anuntati printr-un mesaj pe ecranul POS-ului care va indica acest lucru. In caz contrar veti fi anuntati de motivul esuarii comenzii de tiparire.

 

Observatie 1: Efectuarea unui Raport Z la imprimanta fiscala are repercursiuni si asupra vanzarilor efectuate si salvate in baza de date. Astfel, toate vanzarile efectuate intre momentul ultimului Raport Z si cel actual vor fi marcate cu numarul de inchidere corespunzator Z-ului curent. Astfel se vor putea identifica ulterior si verifica sumele raportate pe raportul Z al imprimantei si cele din baza de date.

 

Observatie 2: In cazul in care in memoria fiscala a ramas un numar mai mic de 60 de inchideri Z utilizatorul va fi anuntat printr-un mesaj in interfata de POS. Cand memoria fiscala se umple, trebuie schimbata pentru a mai putea opera cu POS-ul.

 

Observatie 3: Raportul Z este obligatoriu a se tipari cel putin o data pe zi, de preferinta la incheierea programului de lucru sau in ziua urmatoare, inainte de efectuarea primei vanzari. In cazul magazinelor care lucreaza pe mai multe schimburi (incluzand si magazinele cu program Non-Stop) este de preferabil ca Raportul Z sa se tipareasca la fiecare schimbare de tura.

 

Observatie 4: Dupa fiscalizare este obligatorie pastrarea tuturor Z-urilor in ordine, indiferent de valoarea lor (daca sunt pe 0 sau au alte valori), deoarece sunt rapoarte fiscale si nu se pot retipari.