SmartCash Retail Management System

Editarea si listarea Registrului de Casa

Editarea si listarea Registrului de Casa

Previous topic Next topic  

Editarea si listarea Registrului de Casa

Previous topic Next topic  

Programul SmartCash include un editor pentru Registrul de Casa optimizat pentru generarea si listarea registrelor de casa specifice magazinelor cu desfacere cu amanuntul. Deschiderea acestui editor se face din meniul Rapoarte/Borderouri si Registre/Registru de Casa.

Interfata de editare a registrului de casa este urmatoarea:

 

 

Registrul de Casa afiseaza incasarile si platile efectuate cu numerar in intervalul selectat.

Pentru introducerea datelor de limita de interval, puteti sa completati direct in campurile respective data in formatul ZI-LUNA-AN (in ordinea existenta pentru intreg sistemul de operare, stabilita din Control Panel/Regional Settings). O metoda mai simpla, care evita eventualele confuzii, este pusa la dispozitia utilizatorilor prin apasarea butonului lateral din campul de data. Acest buton afiseaza un meniu pop-up, care contine intr-o forma tabelara toate zilele unei luni calendaristice. Acest meniu este urmatorul:

 

In zona superioara este afisata luna curenta. Prin apasarea butoanelor cu sageti simple stanga/dreapta se selecteaza luna precedenta/urmatoare, in timp ce prin folosirea sagetilor duble se selecteaza anul.

 

Implicit, registrul de casa are intervalul de casa fixat pe ziua curenta. Pentru intervalul selectat sunt listate toate documentele consemnate de incasare si respectiv de plata, altele decat incasarile provenite din bonurile de casa. Incasarile cu bonuri fiscale sunt preluate automat din tranzactiile de casa la Listarea Registrului de Casa, prin apasarea butonului cu acelasi nume din partea de jos a paginii.

Pentru editarea si adaugarea incasarilor si platilor sunt disponibile butoanele corespunzatoare din panourile laterale. Prin utilizarea acestora, la o adaugare sau modificare este afisata caseta urmatoare:

 

 

Din aceasta caseta se introduc datele referitoare la documentul de incasare/plata, explicatii, data operatiei si suma incasata/platita. In lista de documente sunt prezente tipurile de documente stabilite pentru tot sistemul din meniul Nomenclator/Tipuri de Documente (vezi capitolul Definirea tipurilor de documente).

La apasarea butonului Listare Registru de Casa, pe langa documentele introduse manual din editor, este efectuata colectarea tuturor tranzactiilor de incasare cu numerar prin bonuri fiscale din intervalul de timp specificat. In cazul in care un bon fiscal a fost incasat cu o alta forma de plata decat numerar (CARD, BON VALORIC, CEC), aceste bonuri sunt automat excluse. In cazul unor forme multiple de plata dintre care una este numerar, este inclusa pe registrul de casa numai valoarea incasata cu numerar de pe bonul respectiv.

Operatia de colectare si deci generarea initiala a Registrului de Casa este efectuata o singura data pentru un interval stabilit de timp. La o listare ulterioara raportul de casa este deja generat si afisarea sa se produce extrem de rapid. Daca totusi s-au adaugat documente noi de casa in intervalul specificat, se bifeaza optiunea Generare Registru de Casa, ca in imaginea urmatoare, si apoi se apasa acelasi buton Listare Registru de Casa pentru adaugarea incasarilor sau platilor in raport:

 

 

Dupa apasarea butonului, in cazul generarii este afisat urmatorul mesaj de informare:

 

 

Registrul de Casa trebuie obligatoriu generat in mod continuu, fara intervale de timp exceptate. Acest lucru este automat verificat la generare.

 

Este mentionata si data incepand cu care platile sau incasarile nu au fost incluse in registrul de casa pentru a va ajuta in stabilirea intervalului de generare.

Dupa generare, sau ori de cate ori este necesar, registrul de casa este afisat in urmatorul format:

 

 

Pentru fiecare zi este listat soldul initial si cel final. La fiecare schimb de pagina este afisat la inceputul paginii soldul pentru pagina precedenta.