Receptia articolelor

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash Shop & HQ > Receptia de la Furnizor >

Receptia articolelor

In cadrul unei receptii deschise se pot efectua urmatoarele operatii:

Modificare receptie - (F2): modificarea datelor introduse la deschiderea receptiei;

Stergere receptie  - (F3): se sterge definitiv receptia deschisa impreuna cu toate articolele adaugate pe aceasta;

Inchidere receptie -  (F4): se inchide respectiva receptie si stocul este incarcat;

Importa Comanda - se importa o comanda emisa catre un furnizor selectat anterior.In momentul in care a fost emisa o comanda din meniul Aprovizionare - > Comenzi Aprovizionare( pentru mai multe detalii consulatati meniul aferent) cu conditia ca comanda sa aiba starea de Asteapta Livrare.

Import Mobility - se pot importa liste de transfer cu ajutorul terminalelor mobile.

 

Asupra articolelor dintr-o receptie se pot efectua operatiile:

Adaugare articol - (F5): se adauga un articol pe receptia in curs;

Modificare articol - (F6): se corecteaza datele unui articol anterior introdus in receptia curenta;

Stergere articol - (F7): se sterge un articol din receptia curenta;

 

Se poate vizualiza in orice moment totalul receptiei din punctul de vedere al valorii de achizitie, a valorii de vanzare sau a cantitatii fizice receptionate prin selectarea tipului de Suma de control. Inainte de inchiderea receptiei trebuie sa verificati ca Valoarea Achizitiei este apropiata de Valoarea Finala a Facturii.

 

Receptie_furnizor_articole

 

 

Nota:

Tastele utilizate pentru operatiile de mai sus F2-F7, sunt aceleasi in toate modulele de program.

 

Pentru alegerea coloanelor optionale care sa fie afisate in lista receptiei curente se apasa butonul dreapta al mouse-ului pe zona de afisare a articolelor si se aleg coloanele care sa apara:

 

Receptie_furnizor_afisare_coloane

 

 

 

In acelasi meniu pop-up, sunt disponibile si functiile de editare a receptiei sau a articolelor, activarea lor fiind senzitiva la contextul de lucru.

De asemenea din acelasi meniu contextual este posibila adaugarea articolului curent selectat la lista de etichete ce urmeaza a fi tiparita din modului de etichetare.

Pretul de vanzare a unui produs din receptie se poate modifica prin selectrarea butonului "Modifica pret vanzare", interfata afisata este urmatoarea:

 

modificare_de_pret_in_receptie

 

Prin apasarea butonului <Preia Adaosul de referinta> este propus noul pret de vanzare in functie de acel adaos stabilit.

Functia Rotunjeste pretul in plus dupa urmatoarea regula: Multiplu de (Rotunjit in sus);

                                                                                              Se termina in (Rotunjit catre cea mai apropiata valoare);

                                                                                              Se termina in (Rotunjit in plus).

Aplicarea preturilor se efectueaza in functie de metoda selectata.

 

Nota:

O functie extrem de utila pusa la dispozitie de programul SmartCash si in acest modul, este aceea de Memorare Articol. Disponibila si prin combinatia de taste Ctrl+Z, aceasta functie se afla in prima pozitie a tuturor meniurilor de context din cadrul programului. Folosind aceasta functie, un articol selectat din orice lista de articole este memorat intr-o memorie de lucru tampon. Folosind functia complementara, denumita Articol Memorat (Ctrl+A), disponibila in meniul de context al formelor ce admit introducerea de articole, este automatizata selectia de articole si este marita astfel iteroperabilitatea modulelor din program.

 

Pentru adaugarea de articole in receptie se apasa butonul Adauga articol sau tasta F5. Pe ecran va apare fereastra de mai jos:

 

Receptie_furnizor_adaugare_articol

 

Exista mai multe moduri de selectare a articolului receptionat:

1. Selectarea directa din lista de articole dupa numele acestuia;

2. Prin autocompletare pe masura ce se scrie denumirea in campul Articol; (numai la nomenclatoare mici de produse, de ordinul sutelor);

3. Prin introducerea directa a codului de produs. Se alege tipul de cod din campul Codificare si se introduce codul articolului. Daca codul introdus este regasit in catalog, produsul corespunzator va fi selectat si campurile de date se vor completa automat;

4.Prin scanarea produsului cu ajutorul scannerului. Se bifeaza optiunea Receptie cu cititiorul de coduri de bare si se scaneaza articolului.

5. Prin adaugarea unui articol nou in nomenclator din receptie cu ajutorul butonului " + ", interfata afisata este urmatoarea:

 

calcul_pret_vanzare

 

In cadrul adaugarii sau modificarii unui articol sunt disponibile urmatoarele campuri:

Cantitate document: cantitatea scrisa in documentele de receptie ce au insotit marfa;

Cantitate fizica: cantitatea numarata la receptia marfii;

Pret achizitie: Pretul la care a fost achizitionat produsul de la furnizor.Se poate opta pentru pretul de achizitie sau valoare achizite .

Valoare Achizitie: Valoarea intregului lot achizitionat de la furnizor.

Data expirarii: data la care expira articolul respectiv (Optional). Introdusa insa, ea afecteaza data expirarii tiparita pe etichetele de la cantarele cu etichetare dupa inchiderea receptiei.

Tva achizitie: tva-ul adaugat la categoria produsului;

Valoarea Tva achizitie: suma ce o reprezinta tva-ul raportat la valoarea achizitiei;

Lot: Lotul din care face parte articolul respectiv;

Data Lot: Data receptionarii lotului.

Discount Procentual: reprezinta discount-ul in procent  acordat pentru un lot sau un articol

Discount Valoric: reprezinta discount-ul fix rezultand din calculul discount-ului procentual la suma totala.

Cantitatea fizica poate sa difere de cea din documente, acest lucru fiind evidentiat pe lista de NIR care se emite la inchiderea receptiei. Este posibil de asemenea, ca in aceasta forma sa poata fi introduse si preturi de achizitie 0. Totusi inchiderea de receptie nu este posibila atata timp cat exista articole cu pretul de achizitie nul.

Dupa completarea acestor date, introducerea efectiva a articolului va fi facuta apasand tasta OK.

Modificarea datelor unui articol introdus in receptie se face apasand butonul Modifica articol sau tasta F6, actiune in urma careia se va deschide o fereastra identica cu cea de la Adaugare articol pe receptie. Operarea este identica cu aceasta din urma.

Daca se doreste renuntarea la un articol introdus pe receptie se va selecta articolul respectiv si se va apasa butonul Sterge articol sau tasta F7.

Receptia poate fi facuta si in functie de o valuta de referinta, pretul de achizitie fiind dependent de cursul de schimb. Pentru detalii vezi sectiunea Receptie articole in valuta.

 

In cazul utilizarii sistemului mobil de culegere date SmartCash Mobility, folosind butonul Import Terminal, este afisata forma urmatoare:

 

 

Receptie_furnizor_import_mobility

 

In aceasta forma, vor fi afisate toate listele de receptie culese cu terminalele mobile pentru furnizorul selectat. Este posibila insa selectarea altui furnizor in lista Furnizori. Listele de receptie pot fi modificate folosind butoanele Stergere Lista sau Editare Lista. Butonul Retur Lista redeschide lista de receptie pentru editarea de pe terminalul  mobil. Folosind optiunile selectate se poate decide pentru preluarea in mai multe moduri a cantitatilor numarate pe teren, precum si metoda de actualizare a acestora pe receptia finala.

Numele ultimului operator care a efectuat  import de pe terminalul mobil este  salvat si afisat pe NIR(in campul observatii) si la selectie NIR.

 

 

Pentru receptia unor articole mai aveti si posibilitatea de a importa articolele dorita de pe o comanda interna. Acest lucru se face apasand butonul shop_330. Din fereastra deschisa va trebui sa alegeti comanda dorita asignata furnizorului la care a fost efectuata receptia, se  selecteaza  metoda de actualizare a campurilor  si sa apasati butonul Ok. In continuare puteti receptiona si alte articole sau puteti sterge/ modifica articolele curente dupa cum doriti.

 

Receptie_furnizor_import_comanda

 

 

Nota:

Produsul ales pentru receptie poate fi adaugat in lista de etichetare si imprimat ulterior. Pentru mai multe informatii legate de etichetarea produselor va rugam sa accesati capitolul Logistica.

In cazul in care s-a optat pentru varianta cu preturi de achizitie impuse, operatorul va trebui sa completeze doar cantitatile fizice si cele din documente, urmand ca preturile de achizitie sa fie completate automat in functie de preturile negociate prestabilite.

Receptia permite filtrarea, sortarea si gruparea elementelor, pentru a avea o imagine mai buna asupra intrarilor cautate. Pentru mai multe detalii despre realizarea acestor operatii va trebui sa accesati subcapitolele Filtrare, Sortare si Grupare.