Server & Baze de Date Magazin

<< Click pentru afișare cuprins >>

Navigare:  SmartCash POS > Configurarea programului SmartCash POS > Server & Baza de Date >

Server & Baze de Date Magazin

Pagina Server & Baze de Date Magazin este disponibila prin selectarea optiunii Server &Baze de date din meniul lateral sau prin apasarea tastei F1 de la tastatura, urmand apoi sa selectam sectiunea Magazin. De fiecare data cand se intra in sectiunea de configurare POS / Server & Baze de Date, aceasta pagina este selectata implicit.

Pagina Server & Baze de Date Magazin permite stabilirea modului de operare a POS-ului cu baza de date:

 

setari_pos_012019

 

Posibilitati de operare a POS-ului sunt urmatoarele:

 

1) POS - Online

Operarea in modul Online presupune functionarea POS-ului conectat direct la serverul central de date. Daca se doreste lucrul cu o baza de date situata pe un alt calculator, in acest camp se specifica numele in retea al respectivului calculator, fie asa cum este el denumit in retea, fie direct IP-ul calculatorului respectiv. Atentie, serverul SQL  opereaza numai in retele bazate pe protocol TCP-IP. In cazul operarii cu server local (pe acelasi calculator), acest camp trebuie sa ramana necompletat. Pentru sistemele de operare mai noi (Win8,Win8.1, Win10 ), in campul "Server SQL" se va introduce valoarea 127.0.0.1 (recomandat ar fi sa se introduca numele serverului la care se doreste conectarea);  Se vor completa numele si parola de acces la baza de date si se va indica si calea catre baza de date centrala. Se recomanda verificarea corectitudinii datelor introduse prin apasarea butonului Test Conectare care va indica daca s-a reusit stabilirea comunicarii cu baza de date indicata. Succesul sau nereusita comunicarii vor fi indicate printr-un mesaj.

 

2) POS - Offline

Operarea in mod Offline presupune functionarea POS-ului cu o baza de date locala, de pe calculatorul pe care este instalat POS-ul. In baza de date Offline se va regasi acelasi catalog ca cel definit in baza de date centrala. Se va completa numele si parola de acces la baza de date si se va indica si calea catre baza de date locala. Se recomanda verificarea corectitudinii datelor introduse prin apasarea butonului Test Conectare care va indica daca s-a reusit stabilirea comunicarii cu baza de date indicata. Succesul sau nereusita comunicarii vor fi indicate printr-un mesaj.

 

3) POS - Blocat

In acest mod POS-ul nu este accesibil Operatorilor in Regim de vanzare. Astfel el nu va putea opera nici o vanzare, sau inchidere de bon. Aceasta optiune este folositoare in momentul in care se rezolva probleme de intretinere sau defectiuni.

 

Trecerea Online > Offline sau Offline > Online

Trecerea se va face doar daca urmatoarele conditii sunt indeplinite:

- s-a efectuat Raportul Z la POS

- s-a facut descarcarea POS-ului in aplicatia de Back-Office (SmartCash).

Daca aceste doua conditii sunt indeplinite, atunci se va putea face trecerea de la un mod la altul (Online/Offline), in caz contrar la inchiderea ferestrei de Optiuni, utilizatorul va fi anuntat de nereusita modificarilor si se va reveni la modul de operare anterior. Indeplinirea acestor doua conditii este necesara pentru a se pastra integritatea inregistrarilor din baza de date si a se pastra corespondenta cu datele inscrise in memoria imprimantei fiscale.

 

Trecerea POS Blocat > Online sau Offline:

 

La trecerea din starea POS Blocat in oricare alta stare, se verifica modul de operare utilizat anterior blocarii. In cazul in care se face trecerea la un mod de operare diferit decat cel folosit anterior blocarii, atunci intra in vigoare toate conditiile de la trecerea Online > Offline sau Offline > Online.

 

Observatia 1: In cazul in care se selecteaza un mod de operare, celelalte 2 moduri devin inaccesibile pentru modificari.

 

Observatia 2: In momentul in care se schimba modul de operare cu baza de date, automat se va inchide si POS-ul, fiind necesara o repornire a aplicatiei SmartCash POS. Acest lucru este necesar pentru a se efectua conectarea POS-ului la noua baza de date.

 

Observatia 3: Inainte de a salva modul de operare Online sau Offline este recomandat sa verificati conexiunea la serverul SQL prin apasarea butonului Test Conectare.In cazul in care conexiunea a fost realizata programul o sa intoarca un mesaj de forma Conexiunea cu baza de date reusita, in caz contrar programul  va afisa mesajul Conexiunea cu baza de date nereusita.In acest caz trebuie verificati parametrii setati de conectare la serverul SQL.